Ridtröjor från Hööks.

Jag har verkligen inga ridtröjor som är gjorda för att vara ridtröjor. Jag är väldigt sugen på att köpa en hel del snygga ridkläder och framförallt tröjor. Jag satt och tittade på Hööks och jag är inte alls speciellt imponerad, hittade två tröjor som jag tycker är helt okej. Tycker nog att den till vänster är snyggast, men nja, som sagt, inte jätteimpad...




/ Lisa


Träning i helgen.

Ska träna i helgen, klockan 17.20 på fredag och 11.30 på lördag förmiddag. De senaste veckorna har Isac känts riktigt härlig så jag hoppas att han skärper sig i helgen och jobbar på. De senaste två träningarna var ingenting att hänga i julgranen. Då var han bångstyrig och grinig. Men som sagt, i helgen kör vi gärnet! Ska försöka få mamma att fota lite då också, kanske kan tvinga på henne att göra en film eller två :)



/ Lisa


Shoppinglista.

Nu är det inte ens en hel månad kvar till Globen! Jag undrar hur många gånger om dagen som jag och Jennie säger "Åååh vad jag längtar till Globen!" haha. Och jag kommer på nya saker som jag vill ha varje dag, men just nu ser min jagvillhafrånGloben-lista ut såhär:

1. Nytt schabrak och matchande lindor, är inne på rött, khakigrönt eller orange just nu.


                                  

2. Svart bred nosgrimma med vit padding.



3. Nytt dressyrspö.



4. Schyssta långärmade ridtröjor.



5. Tränings/tävlings boots.



alla bilder från google.se

6. En hel del impulsköp! De är oftast de bästa :)

/ Lisa


Sjukling.

Har lov den här veckan, och hade alltså tänkt mig att jag skulle vara massor i stallet och fixa en hel del. Men vaknade upp imorse med taggtråd i halsen och seg i huvudet. Känns som att lungorna och öronen ska sprängas när som helst och jag blir seg av ingenting. Det är väl typiskt, att bli sjuk på lovet... Men ska försöka trycka i mig allt möjligt så att jag snart blir bättre, har verkligen inte tid att vara sjuk!

Idag hade jag tänkt hänga med Jennie till ridhuset. Men det får bli longering nere på banan istället då kroppen min inte orkar med att rida.



/ Lisa


Kärlekspar.

Isac och Sweetheart är verkligen kära i varandra. De blir alltid urglada över att träffa varann, står och snosar mellan gallrena och blir så sjukt lugna i varandras sällskap. Det märks att de tycker om varandra.

I torsdags när jag hade ställt upp Isac i gången så stod Sweetheart med huvudet ut över boxkanten hela tiden och försökte komma närmare. Så himla söta hästar vi har! :)


Kraaaack, så var den av.

I onsdags när jag lullade runt på banan så sprack ena mitt stigläder. Hade precis saktat av från galopp till skritt då det sprack, och tur var väl det för jag tappade faktiskt balansen för någon sekund. Verkligen otippat! Men det vara bara till att ge sig iväg till Hööks och investera i ett nytt par.

Borde egentligen lämna in sadeln och få sadelgjordsstropparna bytta också innan de spricker. Men det får vänta tills efter nästa helg minsann.



/ Lisa


Idag och igår.

Igår hade Jennie fullt upp med plugg så då tog jag hand om Sweetheart, och idag hade jag fullt upp så Jennie fixade åt Isac. Så himla skönt att man vet att man har någon som alltid ställer upp för en! Tack hjärtat.

Min kväll blev inte alls som planerat så jag berättar om gårdagen istället. Hade först bara tänkt skritta ut en sväng, men sen när jag kom till den härliga galoppbacken så kunde jag inte motstå en galopp. Så utan någon trav innan, bara 40 minuters skrittpass så tog jag två galopper. Isac fattade som skjuten ur en kanon och både han och jag tyckte att det var riktigt härligt! Travade dock av honom en bit sen, men sen var det skritt igen. Jag tror faktiskt att det kan vara nyttigt med lite olika ibland, hästarna dör inte av att galoppera en sväng utan att ha travat först. Underbar ridtur på världens finaste kuse :)


/ Lisa


Tävla och vinn!

Gick in på svenska ridsportsförundets hemsida och hittade den här tävlingen! Jag vill vara med men jag har faktikst inget speciellt halloween minne med tanke på att jag knappt firat det. Men jag tänkte att ni kanske ville vara med :)

Nu kan du enkelt vara med och tävla om ett schabrak till hästen och en snygg täckjacka till dig. Allt i höstigaste färgen orange.

Berätta kort om ditt bästa Halloween-minne och var med och tävla om ett schabrak från Mias och en täckjacka från Mountain Horse. Om du skickar med en bild ligger du extra bra till i tävlingen.

Skicka ditt mejl senast den 15 november. Glöm inte att uppge storlek på jacka (S, M eller L) samt storlek och typ av schabrak (ponny, cob eller full, och allround, hopp eller dressyr). 

Skriv också ditt namn, din adress samt namnet på din ridklubb. 

Märk mejlet "Halloween".

Adress för mejl: 
[email protected]
/ Jennie

Måndag.

Fick med mig Jennie å Sweetheart ut i mörkret. Först red vi en sväng i spåret och sen ner till ridbanan. Var egentligen meningen att jag bara skulle jogga några varv å volter men sen körde vi lite galoppträning. Försökte få till högergaloppen och tillslut fattade han den i bak men inte i fram. Skumt, men vi kämpar vidare :)



/ Lisa


Tidningen ridsport

Såg den här bilden när jag klickade in mig på tidningenridsport.se. De har nämligen en tävling där man ska skicka in en bild på sin häst när den är lerig. Fyyyy vad sur jag skulle bli om jag hittade Sweetheart så här lerig i hagen.. USCH! :P

/Jennie

Underbar kvällstur.

Hade en underbar uteritt på finaste Isac idag, eller ikväll snarare. Han var så sjukt mjuk i munnen och lyssnade direkt på mina hjälper. Pumpade musik och lät allting bara flyta på. Trots att det var mörkt och lite rått väder så kändes det riktigt härligt. Älskade häst :)



/ Lisa


Santa Cruz Leopold

Här är sadeln som jag tränat med de två senaste träningarna. Jag gillar verkligen den, jag får så himla bra sits! Dessutom verkar Sweetheart trivas väldigt bra med den och det är ju det viktigaste. Frågade Sussie om hon hade pratat med hon som säljer sadlarna och det hade hon. Och som jag förstod så skulle "tanten" om man nu får säga så komma till Nåntuna snart. Wiiihii :D Vad har ni för sadel? :)


/Jennie

Väl i ridhuset...

När jag red i ridhuset idag så kändes det bra bitvis. I och med insidenterna innan jag kom till ridhuset så hade jag å andra sidan inte de bästa förutsättningarna för att passet skulle bli så bra som möjligt. Jag kände att jag inte fick igenom henne ordentligt men jag tror att jag inte red så bra heller. Jag kände mig lite skakig och kunde inte rikigt själv slappna av.

Jag satsade på att bara göra "lätta" saker som övergångar och lite tempoväxlingar, och inte heller rida så länge. Hon var inte så stadig i fromen och jag fick som jag nämde innan inte riktigt i genom henne. Men de bitar som hon gjorde som hon skulle kändes bra. Jag fick bra galoppfattningar, så det är jag ivarjefall nöjd med.
I morgon är det träning, det behövs!


/Jennie

REA REA REA

10% rabatt på hela sortimentet
http://www.filippasridsport.se/
/Jennie


Stanna upp och andas

Även om det inte alltid går som man tänkt sig, som tillexempel i går när jag skulle rida lugnt till ridhuset och det slutade med att jag hade en vildhäst, så tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att andas och fundera på vad som hände. Om man inte stannar upp i det tillfället och andas så kan det lätt bli att man bestraffar eller blir sur på hästen. Vilket jag tycker är otroligt fel.

Om en häst inte gör som du vill måste du komma på ett annat sätt att vinna över hästen, inte använda dig av muskelstryka eller spö. Jag ser hela tiden folk som blir sura på sina hästar när de i själva verket inte förstår. När ryttaren blir sur använder den spöt eller kanske sparkar till onödigt hårt i hästens mage.
Jag blir inte sur på Sweetheart om hon inte förstår mig, om hon blir rädd och drar i väg, om hon bockar av mig för att hon har kul. Derimot så säger jag inte att hästen ska få göra vad den vill, en häst ska tillexempel inte stegra när den inte vill göra något, det är dumheter! Sådant måste man vara väldigt konsekvent mot. Men du kan inte lära en häst att det är fel att stegra genom att spöa upp den när den väl gör det.
Vad jag vill komma till är att om du vet att du kan bli rikigt arg på din häst när den bara går utan att lyssna på dig, kanske inte formar sig efter en volt eller ja vad vet jag. Stanna upp och andas och fundera istället på vad du kan förändra. Det är inte hästen som ska förändra sig det är du, för uppenbarligen gör du fel.






/ Jennie

Well..

Lisa: "Har du säkerhetsvästen på dig?"
Jennie: "Nej, jag ska ju bara skritta till ridhuset det brukar gå bra!"



Äm hade önskat jag hade säkerhetsvästen på mig idag ivarjefall.. För skritta lugnt till ridhuset var nog det minsta vi gjorde idag!
Till att börja med gick det bra, hon var lugn och traskade på glatt. Sen på Lilla Djurgårdsvägen så ser jag i ögonvrån hur Harry (skettisen i stallet) och hans medryttare kommer springandes efter oss. Sweetheart var jätte rädd och drog i väg. När vi kom runt ett hörn (tack och lov att det inte var någon där!) så fick jag stopp på henne. Hon båste ut luft och trippade på stället. Sen ser jag att Harry och medryttaren kommer springande (!) runt hörnet och Sweet ville bara iväg. Jag ropar "Kan du sluta springa?!" ingen effekt, jag ropar ännu högre "Haaallåååå, sluta spring då!" hon fortsätter springa och säger "va?" jag svarar "MEN SER DU INTE ATT HON ÄR RÄDD? SLUTA SPRING!" hon börjar gå och säger "Va? Oj, hon är nog inte rädd för oss det är nog vinden..." Jag blev skit irriterad och vände mig om utan att säga ett ord.
Inte nog med det. Sweet är ordentligt på tårna och långt i från lugn. Efter 3 minuter när det är kanske 100 m kvar till ridhuset så tvärnitar Sweet när hon ser en häst i en hage. Jag försökte driva på men det resulterade att hon tvärvände och skenade för livet. Jag lovar jag har aldrig galopperat så fort och okontrollerat! Jag trodde jag inte skulle få stopp på henne, jag väntade bara på att hon skulle sakta ner lite så hon kunde köra några bock rundor. Men tillslut så står en gubbe på vägen, och Sweetheart stannar. (Tack och lov!) Jag hoppade av och mitt hjärta dunkade i 190 jag skakade och jag blev faktiskt rikigt rädd den här gången.
Sedan gick jag med Sweetheart till ridhuset..
/ Jennie

Suck.

Igår när jag och Jennie var ute och red så travade vi runt litegrann i en hage. Vi travade också över några stockar som låg i hagen och avståndet var inte det bästa så Isac slog i litegrann med baktassarna. När vi kom ut på asfalten igen så hörde jag direkt hur ena bakskon glappade och jag hoppade av å kikade. Och där hängde mycket riktigt den ena löst, bara ena sidan av sömmarna kvar. Det är väl typiskt, han skoddes i tisdags. Men eftersom att jag har en sjukt undebar hovslagare så skulle hon komma ut idag och slå till den. Från och med nu tänker jag vara försiktig med att rida över stockar, haha ;)



/ Lisa


Barbacka, hiss eller diss?

Jag har lite delade meningar om hur jag tycker att det är att rida barbacka. Om jag bara ska ut och skritta eller kanske travjobba lite smått på banan och känner mig för lat för att sadla så kan det vara ganska mysigt att rida barbacka, lite beroende på vad det är för häst. Men jag har ärligt talat aldrig varit ett superfan av det. Tycker mest att man blir hårig och halkar runt. Isac har en helt okej skön rygg att sitta på, men pga att han är så himla pigg och frammåt så brukar jag mest bara skritta och kanske trava lite. Jag känner att jag inte har den balansen att jag skulle sitta kvar om han skulle få för sig att dra... Kan faktiskt säga att jag inte litar på honom till fullo än, fast han är min bästa kompis.



/ Lisa


Saknade ponny.

Jag saknar "min" ponny så himla mycket. Älskade underbara Felicia som står på ridskolan. Måste verkligen ta mig dit och hälsa på henne snart, jag har så sjukt dåligt samvete över att jag aldrig träffar henne. Hon är grunden till mitt hästälskande och det bästa jag vet, utan tvekan. :)





/ Lisa


Sugen på ny outfit.

Jag är så himla sugen på en röd och en orange outfit! Har tröttnat lite halvt på att "bara" rida runt i svart, grått, marinblått eller vitt, hehehe. Men som sagt, orange och rött blir nästa schabrak och lindinköp!


man favorit just nu är nog faktiskt den marinblåa outfiten :)

/ Lisa


På språng.

Ikväll blir det en riktig data-sittar-kväll så förvänta er en massa inlägg då! Nu måste jag cykla ner till stallet å klappa om min kuse :) Hörs ikväll!


/ Lisa


Fint med lila!

AMIGO INSULATOR SUPER HEAVY
http://www.stromsbergsgard.se/?gclid=CKHPopzL96sCFcO-zAod4X6QsQ
Tycker den här färgen på täcken är jättefin , den är typ.. mysig?! hahah
Har ni någon speciell färg på täcken, schabrak, lindor som ni gillar? :)
/Jennie

Högerregeln tack.

Har haft en fullspäckad vecka och har inte hunnit sitta nånting vid datorn, men nu är jag tillbaka! Har ridit nästan varje dag och i onsdags var vi till ridhuset. Jag blir så jäkla irriterad på när folk inte respekterar att man är flera och kan ridhusreglerna. Är så sjukt less på att behöva tvärnita eller väja för folk som kommer i ett jehu på helt fel sida... Om man inte kan ridhusregler så får man fasen hålla sig bort från ridhus eller visa lite respekt!

/ Lisa


Produkter som användes av häststylisten...

Whitening powder/block
100 % ren kalk. Används som vanligt puder. Till allt vitt på hästen som strumpor, bläs eller till hela hästen om den är riktigt vit. Detta är en produkt som verkligen ger dig ett resultat med effektfulla kontraster. Dock ej glans. Finns i mjuk kalk block som är väldigt lätt att använda och mycket effektiv. Gör hästen dessutom renare. Används även till hund och katt.  Finns även i brun & svart.

Pris 90kr
Xtreme Horse makeover i Lerum erbjuder makeover för hästar samt säljer hästprodukter och hästvårdsprodukter
Supershine Hoof Polish
Nagellack till häst! Fungerar precis som vanligt nagellack. Torkar på 60 sek. Sitter kvar i flera veckor (beroende på underlaget). Ej skadligt för hovarna. Förstärker helhetsintrycket på den stylade hästen/ponnyn. Drygt. Finns i klarlack och täckande svart.
Pris 180kr
Xtreme Horse makeover i Lerum erbjuder makeover för hästar samt säljer hästprodukter och hästvårdsprodukter
ShowSheen Glansspray
Den tveklöst mest prisvärda glanssprayen på marknaden! Oerhört effektiv glansspray som håller manar och svansar utredda länge. Ett måste för alla hästägare. Finns i 1-liters sprayflaska samt 3,5 liters refill.
1,25liter 200kr
Xtreme Horse makeover i Lerum erbjuder makeover för hästar samt säljer hästprodukter och hästvårdsprodukter
ShowSheen schampo - NYHET

Kombinerat schampo och balsam som både rengör, vårdar och stärker päls, man och svans i ett steg. Ger en frisk, mjuk och glänsande päls.
591 ml 129 kr
Xtreme Horse makeover i Lerum erbjuder makeover för hästar samt säljer hästprodukter och hästvårdsprodukter
Alla produkter som jag nämnt hittar du på
http://www.xtremehorsemakeover.com/prod_styling.html
/Jennie

Lär dig häststylistens bästa knep!

Kul läsning, nu börjar det klia i fingrarna efter att få fixa Sweetheart.. Jag älskar att fixa hästar inför tävling men i och med att Sweetheart inte tävlas ännu så känns det lite onödigt att stå och knoppa henne. Dock skulle hon behöva ett bad innan vinter.. Vi får se om det blir fint väder någon dag här framöver! :D
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/hingsten-caressini-far-en-varmakeover-lar.htm
/Jennie

Likt?!

Visst är den här hästen liiiite lik Sweetheart?! Inser att hon skulle passa skitbra i ett schokemöhle kentucky träns
;) Dock väldigt långt i från min budget just nu.. Vi får se hur det blir efter globen, jag behöver hur som haver ett nytt svart träns! :D ( det har jag sagt länge nu jag vet... vill ha det perfekta! ) haha
/ Jennie

Dagens citat

"Om inte hästen gör det du ber den om kanske du måste fråga dig om du ber den på rätt sätt, i stället för att bli arg och frustrerad."




/Jennie

Mugg

Nu när de flesta hagarna förvandlas till lervälling så får många hästägare bekymmer med den muggen som vägrar försvinna.

Mugg

 

Mugg är ett namn på alla sjukdomar som irriterar och inflammerar huden i hästens karled. Utseendet kan variera mellan svullnad, vätskande utslag, sår, skorpor, torrsprickor m.m. Hur allvarlig muggen kan bli beror på orsaken. Men även ”vanlig” mugg kan gå så långt att den orsakar lymfangit. Som hästägare kan du förhindra mugg genom att undvika leriga hagar, smutsig bädd, skav från till exempel benskydd och försöka hålla benen rena och torra så gott det går.


(Lymfangit är en inflammation i hästens lymfsystem som ger feber och orsakar svullnad av benet. Det är smärtsamt, hästen blir halt och situationen kan i värsta fall utvecklas till en kronisk inflammation med förtjockad hud som lättare drabbas igen.)

 

BEHANDLING
Vid lindrig och måttlig mugg:
Spola benen rena. Tvätta med mild tvållösning, till exempel lactacyd. Skölj noga och torka torrt. Undvik blöta, leriga hagar tills muggen är läkt.
Om detta inte hjälper:
1) Spola rent. Schamponera med klorhexidinbaserat schampo (finns på apoteket eller i välsorterade hästsportbutiker). Låt sitta i 15-20 min. Spola noggrant av schampot och torka torrt, gärna med handduk.
2) Om det finns sårskorpor ska dessa INTE rivas av eftersom det orsakar småsår som i sin tur kan bli infekterade och förvärra muggen. Men det är dock viktigt att få bort dom eftersom infektionen ofta sitter under skorporna. Men istället för att riva av skorporna, som kan göra att det börjar blöda, ska man "mjuka upp" dom istället.
Gör såhär:
1) Använd 2%-ig salicylsyrevaselin (finns på Apoteket) 
2) Smörj in och låt sitta i minst 4 timmar. Detta löser upp skorporna och gör att dom lätt faller av när man sedan tvättar bort vaselinet.
3) Efter att karleden är riktigt ren kan det ibland vara aktuellt att lokalbehandla med salva. Om muggen är torr kan man låta den vara. Om huden riskerar att spricka upp så smörj in karleden med mjukgörande salva.


Om muggen är kraftig och hästen får lymfangit ska veterinär genast kontaktas. Likaså om muggen inte blir bättre av behandlingen ovan. Det kan då behövas en tuffare behandling med receptbelagda preparat och prover kan även behöva tas så att man kan anpassa behandling för rätt sorts mugg.

/ Jennie

The dressage simulator

Med hjälp av sensorer så hjälper den här "hästen" dig att sitta rätt i sadeln, använda dina hjälper rätt m.m. Hästen kan bland annat utföra piaff, passage, öppna/sluta! Hästen kostar dock 55 000 kr men den behöver ju å andra sidan inte matas, stallas in, skos och behöver inte ses till + att du inte behöver mocka! Tuff pryl ;)
http://www.racewood.com/dressage.php
/ Jennie

Morgonfodring

Kl 05.45 när jag klev in i stallet för att fodra hästarna så låg Sweetheart kvar och sov. Jag hann tända lampan, hänga upp alla kedjor utan att hon gick upp. Så när jag klev in i hö boxen för att ta fram höpåsarna då hörde jag hur hon "knorrade" (ni vet när dom sträcker på sig ..) och så gick jag och titta i boxen och då låg hon med huvudet i hamlen. Sen rullade hon sig och slutligen gick hon upp. Haha trött tjej! :D
/Jennie

Inspirationsbild!

/Jennie

TIPS!

För er som ska lära er program eller kanske bara vill lära sig mer av vad dressyrdomaren kollar på är denna film superbra! Väldig inspirerande att se och höra. Jag tycker dock att det hade varit smartare om man fått klicka på det program man vill se istället för att sitta och titta på en timmes film.. Fast å andra sidan kan man ju snabbspola ;)

http://www.ridsporten.tv/ShowMedia.aspx?id=338abd3d-33dc-470d-934c-fc6cc80c2cab


/ Jennie


Mål

Mitt mål med min ridning är att bli så bra jag kan. Jag vill så himla mycket och tänker inte ge upp. Visst jag kanske aldrig blir bäst i världen på att rida, men det är inte heller min tanke. Jag vill utvecklas med Sweetheart så mycket det går. Dock så är ett av mina delmål att jag ska rida MSV dressyr med Sweetheart och det lär vi klara. Förutom att jag ska bli en duktig ryttare så rider jag ju för att jag älskar hästar. Finns ingen värld där jag skulle vilja leva utan dem! Jag kommer nog vara den dära "hästnörden" för de "vanliga" som inte förstår, men det gör inte mig ett skvatt. :)

Har ni några mål med eran ridning? :)






/Jennie


Hästlicens

Igår beställde jag en hästlicens till Sweetheart. Jag tänker absolut inte betala in 200 kr per år för en licens när man kan fixa en licens för 950 kr nu som kommer hålla år efter år..

För er som missat så måste man från och med 2012 ordna en ponnylicens om man rider på ponny och en hästlicens om man rider på häst (oavsett vilken nivå du tävlar). Dessa licenser betalar du in varje år istället för att ha en livlånglicens som man har nu.
Så löser du lincens:
För att lösa en licens måste hästen vara registrerad i en rasförening. Rider du ponny måste du dessutom ha ett mätintyg. Du löser licensen i tävlingsdatabasen (TDB). Alltså måste du, om du inte redan har ett konto, skaffa dig ett. Sedan så lägger måste man lägga till sin häst under "Mina hästar". Sedan när du sparat hästen så klickar man på "Beställ licens". Sedan måste den godkännas + att du måste skicka in pengar. KLART! super enkelt :)

 

/Jennie


Rullar iväg.

Nu ska jag ge mig ner till stallet och skritta ut en sväng på min vilda best. Hoppas att han är snäll idag!



/ Lisa


Två för en.

När jag var liten och red på ridskola så stod det ibland två stycken hästar i samma box, oftast unghästar. Boxen var försig ganska stor men jag tyckte att det såg konstigt ut. Att ha två hästar i samma box kan vara praktiskt och se mysig ut, men vad tycker hästar egentligen om det? Är det lagligt eller inte? Någon som vet nångting om detta, kanske ni själva har haft hästar tillsammans? :)



/ Lisa


Lindor / benskydd

Brukar ni rida utan benskydd? Varför/varför inte?

Jag rider alltid med någon typ av skydd, antingen lindor eller benskydd eller både och. Rider jag ett dressyrpass i ridhuset åker lindorna på runt om. Om jag bara ska jogga ute eller i ridhuset  eller kanske tömköra brukar jag linda bak och senskydd fram. Om jag bara rider ut så kör jag på senskydd fram och strykkappor bak! :)
/ jennie

Varför vi älskar hästar ..

/Jennie

Dör lite!

Hittade den här bilden när jag satt och googlade lite efter ett sadelmärke. Haha så himla underbart liten häst!

/Jennie

Lördagens träning

Hann inte skriva i går om träningen så jag passar på och göra det nu istället för att räkna matte.. :) Jag är så stolt över Sweet, jag är så himla glad över att hon är min och jag är så himla glad att vi går frammåt i utvecklingen. Fast jag är inte så glad att jag vet att det kommer komma ett bakslag snart. Men det tar vi an då :)
Stolthet nr 1. Jag brukar alltid rida samma väg till ridhuset för att jag vet att Sweetheart går framåt och inte bråkar om man tar en väg som hon känner igen. Men igår så red jag en annan väg bara för att. Och hon gjorde ingenting, hon var så himla duktig och bara traskade på med öronen frammåt! Dessutom tog jag en annan väg mitt i skogen tillbaka till stallet och hon var super cool. :)
Stolthet nr 2. Jag provade att rida i Sussies sadel under träningen. Den är as skön, ser ut som en childericsadel fast det är inte just det märket. (Minns inte vad det hette) Hur som helst var Sweetheart verkligen jätte duktig, hon fick ett mycket friare rörelsemönster i och med att den här sadeln öppnar upp för bogbladen medans min sadel åker fram och sitter å trycker på bogbladen. ( vilket den inte ska göra, och inte gjorde från början) Sweetheart verkade nöjd med sadeln och gick inte och fäcktade med svansen, utan gick där lugnt och stadigt. Jag själv stortrivdes, det är en sådan sadel jag vill ha! Så nu ska jag träna i Sussies sadel tills jag köpt en lika dan. ;)

 

Stolthet nr 3. Igår påbörjade vi förvänd galopp. Om ni tittar på bilden nedan ser man hur övningen var. Där det är grönt så blev det en svag förvänd galopp. Det ser jätte enkelt ut men det var inte så enkelt, Sweet tyckte det var jobbigt, och det är ju förståligt! Den kurvan ska sedan, ju mer hästen lär sig förvänd galopp bli större, tillslut så rider man förvänd galopp i serpentinbågar. Men det är alldeles för avancerat för lille Sweet. :)

 

 

 

/Jennie


Tvättning på G!

Idag så fick jag nog av att mina/Lisas lindor (som jag lånat) var så fruktansvärt skitiga, så idag så tog jag tjuren i hornen och tryckte in allt i tvättmaskinen!  Efter 99 minuter när jag drog ut alla lindor så såg det ut som världens största trassel, och det var det... Så här såg det ut:
Men efter ett tags pillande såg det ut såhär:
/Jennie

HJÄLP!

Fy väd läskigt det där ser ut! Jag hade inte uppskattat om Sweetheart hade gjort så där.. Det ser ju ut som att hästen ska trilla baklänges?! :o uuuusch!



/Jennie

Lera

Läste på dressyrmupparnas blogg om att man inte ska borsta på leriga ben. Varför? Jo för att det finns ju små gruskorn som peelar hästens hud när man borstar på benen, (skrapar alltså bort huden) vilket kan leda till små små sår. Och i dessa små mikroskopiska sår så kan bakterier leta sig in vilket kan i stora drag leda till inflammationer, mugg och i värsta fall lymfangit.
Så istället för att borta leriga ben, kan det vara bra att spola av dem! :)

(snodd från google..)



/Jennie

Ländtäcken.

Jag har tre olika ländtäcken, men är ändå sugen på flera! Alla mina täcken är fodrade med fleece, vilket jag egentligen inte gillar så värst mycket pga håret står upp på rumpan och det blir väldigt fult. Men jag älskar alla mina täcken ändå, haha! Men som sagt så skulle jag gärna ha ett i ull/bomull också. Men det tror jag får vänta ett tag till... Dom två som jag har köpt själv (blårandiga "wannabe-rambo" och ett svartrutigt) är i alla fall från Hööks, och det tredje (reflextäcket) har jag fått från en fin vän. Men nu när det är så kallt ute och hästen är rakad så är det bara att slänga på ländtäcke varje dag minsann, och det får man nog fortsätta med ett tag framöver...

Här kommer lite gräsliga (gamla!!) bilder på mina fina täcken, sjukt orättvisa bilder både på täckena, mig och Isac, men som sagt det var ca 1 år sedan och tack gode gud för det! 

 





/ Lisa




Blindbroddar på.

På tisdag ska min häst skos igen. Det blir lite konstigt skoningstid eftersom att det är för tidigt att brodda nu, och det blir för sent att brodda nästa gång. Så jag kommer att skruva i blindbroddar som har får gå med tills det blir isigt och halt ute, då är det dags för vanliga broddarna. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med honom i hagen, för förra vintern hade han boots på sig hela tiden, men han blev ganska svampig och så i ballarna trots att jag var noga med att hålla rent. Så vi får se om han klarar av att gå utan boots, annars får jag helt enkelt slänga på honom ett par. Har ni boots på era hästar under "broddningssäsongen"?



/ Lisa


Wants...

Vill verkligen ha en ny hjälm och ett par nya stövlar. Kommer tyvärr inte att ha råd med det på länge men drömma kan man ju alltid göra! Min hjälm är verkligen gräsligt ful och mina stövlar också, men sen visar jag mig ju inte för någon speciell heller så det får väl vara såhär ett tag till... Den här hjälmen skulle jag ha velat ha om den hade vart lite mer "dressyrig", men tycker ändå att den är jäkligt snygg:
Ocean Harmoniouz ridhjälm
Ocean Harmoniouz


Dagens...

Var iväg till ridhuset en sväng idag. Ville få Isac lite mjuk och lösgjord, speciellt i högersidan och han skötte sig riktigt bra! Imorgon ska mamma ta hand om honom då jag inte är hemma. Sen på söndag tror jag att det blir en skritttur runt spåret.



/ Lisa


Fina svansar!

(Bild från google)


Om man vill att sin häst ska ha en fin, tjock och fluffig svans så är ett tips att inte röra den. Eller ja ser du att det slitter halm och skit i den, ta bort det med fingarna. Borsta bara svansen vid fina tillfällen eftersom det sliter något så fruktansvärt när man står och sliter och drar i den varje dag och det ramlar av miljarder hårstrån. Och det fulaste som finns är med en häst som endast har några strån till svans. Eller vad tycker ni?
Jag har alltid tyckt att det är skit snyggt med en tjock svans för så ser hästen ser väldigt maffig ut. Jag tipsar därför alla att lägga ner mer tid på att ryckta din fina häst än att stå och lita och dra i den stackars svansen! Och när ni väl borstar svansen så använd gärna pälsglans. :)


/ Jennie


Titta vad jag köpte!

Detta passade jag på att köpa igår. Jag rider inte i boots för jag tycker inte Sweetheart behöver det. Men derimot när  Sweethearts broddar väl satt i hennes skor (mest så var de borta hela tiden..) så trampade hon sig en del. Så den här vintern bestämde jag mig för att fixa boots som hon kan ha i hagen och sedan ska jag köpa ett par till som jag ska rida i. Dessa rosa i reflex köpte jag för att de var billiga och för att om hon skulle tappa dem i hagen så kan man förmodligen hitta dem lätt! ;) Ska köpa ett par snyggare att rida i ... haha
De flesta vet säkert att Sweetheart hade hittat på något i sin box som resulterat bland annat att hennes hink var helt paj. Så nu köpte jag en hink som hon inte kan fastna i. Jag fick ett par rosa krafft hinkar av Linn och därför tyckte jag att det var självklart att hon skulle ha en rosa vattenhink också! :D
/ Jennie

Schema

Jag har gjort i ordning ett schema för Sweetheart som jag försöker följa så gott det går. Jag tycker om när man har klart för sig vad som ska ske varje dag och dessutom tror jag att det är bra att ha rutiner och försöka följa dem så gott det går. Visst ibland så krisar det, och då går det ju inte. Men jag tror att det är bra för både ryttare och häst att känna en trygghet i vad de ska göra.

Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Ridhus - fokus att galoppera av henne
Torsdag: Ridhus - fokus dressyr
Fredag: Uteritt
Lördag: Ridhus - Dressyrträning
Söndag: Uteritt - jogging
Men den här veckan har det varit kaos mycket i skolan så veckan har än sålänge sett ut så här
Lördag: Ridhus - Dressyrträning
Söndag: Vila
Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt - jogging
Torsdag: Uteritt
Fredag: Ridhus - fokus dressyr
Det är inte lätt när det är svårt ...



/ Jennie

Vill ha...

Jag är så himla sugen på det här schabraket! Vi får se om det införskaffas på globen, för oranget ska det i alla fall bli, men sen om det blir Schockemöhle eller inte återstår att se...



/ Lisa


Ny nosgrimma.

Igår lånade jag en remontnosgrimma av en i stallet, mest för att testa hur Isac skulle reagera på det. Och det funkade riktigt bra! Så det fick bli dagens inköp, hittade en relativt snygg på Hööks för 149:-. Det kändes riktigt bra idag också, trots att han som vanligt var pigg så fick jag känslan av att han inte alls hängde och drog iväg lika mycket. Vi får hoppas att det håller i sig! Ska försöka ta en bild på honom snart så ni får se hur söt han är i remont. :)



/ Lisa


Gummiboll

Sweetheart har vilat i tre dagar nu på raken. I vanliga fall brukar hon få vila två dagar på raken (måndag + tisdag) så igentligen gör det inte så mycket. Men idag red vi! Eller ja ... snarare studsade fram ;) Hon var lite spänd men vad kan jag begära liksom, hon gick helt okej, vi travade två varv runt spåret och red hem. I morgon ska jag nog till ridhuset och galoppera av henne inom fyra väggar. :p haha
Någon mer som rider på pigga hästar? :D






/ Jennie

Tänk om..

Det första jag såg när jag gick in i Sweethearts box för att mocka var att hinken låg på golvet. När jag skulle gå fram till hinken ser jag att handtaget sitter kvar i hållaren och är helt ihopknögglat. Tittar på väggarna som är vid vattenhinken, hon har sparkat så mycket att man ser tydliga spår i färgen (som var bortskavd) plus att ena väggen var utsparkad en halv decimeter (!) från en bjälke ?! Snacka om vilka hemska sinarion jag fick upp,USCH!

När jag gick och hämtade Sweetheart vart allt som vanligt, helt lugn inte en skråma. Vad hade min lilla tjej hittat på igentligen? Är glad att hon mår bra det är det viktigaste av allt.

/ jennie

Smet..

Jag smet i från min släkt och familj för att kunna slänga upp ett inlägg till er kära läsare. Tänkte berätta vad jag fått idag.

I hästväg fick jag ett amigo fleecetäcke och pengar till ett schokemöhle schabrak

 - AMIGO MIO FLEECE MED KRYSSGJORDAR

Sedan fick jag 1000 kr, mascara, 10 körlektioner, en sten med text på, presentkort på gränbycentrum på 500 kr (för alla affärer), armband från snö + att jag ska gå på IDOLFINALEN i december! :D Snacka om vilken toppen födelsedag!


/ Jennie


I farten.

Jennie fyller år idag och får en massa gäster så jag har lovat att ta hennes fodring och fixa stallet åt henne. Kom nyss hem från jobbet, så ska bara laga till lite middag nu å sen drar jag vidare till stallet. Är ganska trött på kvällarna, måste ju trots allt kliva upp klockan 5 så jag går och lägger mig vid 10-tiden. Men försöker hinna med att blogga så mycket jag kan, för jag tycker att det är så sjukt kul! Och ni är bäst :)



/ Lisa


Cecilia Dorselius bloggar från Kyra

Stjärnskottet Cecilia Dorselius ingick i det svenska dressyrlaget som såg till att kvala Sverige till OS på EM i Rotterdam i somras. Under tre veckor får vi nu följa Cecilia när hon är hos Kyra Kyrklund och tränar.
Ivarjefall en blogg jag ska följa 3 veckor framöver, om man har tur får man en massa tips! :D

http://www.tidningenridsport.se/BlogArticle.aspx?m=46847&m1=46848&a=926016

/ Jennie

Älgjakten har börjat!

Japp som rubriken lyder så har älgjakten börjat. Andra måndagen i oktober månad alltså igår började jakten i hela Sverige. Därför är det extra viktigt för er som rider i skog och mark där det kan finnas älgar att anväda sig av reflexer! (Visserligen viktigt för er andra som rider intil vägar också..)

Passa på och köp era reflexer på Hööks för nu är det 15 % rea på ALLA reflexer! :D




Ridtäcke reflex: 499 kr
Damasker reflex: 199 kr/par
Boots reflex: 99 kr/par
/ Jennie

Förbannade gör mig förbannad.

Är så sjukt less på otrevliga och bittra människor. Det finns ingen som helst anledning till att skälla ut någon när man inte vet bakgrunden till händelsen/situationen. Det finns många som tycker att vi ryttare och våra hästar är helt dumma i huvudet och inte har någonstans att göra. Men vi har tro det eller ej lika mycket rätt till att vara någonstans som alla OM det inte finns en skylt, utsatt av kommunen, där det står att hästarna inte får passera.

I mitt tidigare stall var vi tvugna att rida mycket på landsväg och jag har fått en hel del arga bilister, galna cyklister och många långfingrar mot mig. Jag kan bli så jäkla förbannad på dumma människor som inte bara kan tagga ner och hålla sin dumma åsikt för sig själva...



/ Lisa


Blä!

Jessica Lycra marin ridbyxor från KingslandKelly junior scholler från Kingsland

Tycker inte att fickorna på Kingslands ridbyxor är särskillt snygga. Varken i hopp eller dressyrsammanhang. Tycker det ser ut som att man försökt laga ett hål och tagit en liten tygbit från ett gammal gardin eller nått..
Nä jag dissar faktikst dessa fula ridbyxor! Vad tycker ni?


/Jennie


Gäsp.

Är helt slut efter att ha jobbat på tävling hela dagen. Höll på att förfrysa samtliga kroppsdelar imorse då det var riktigt kallt att sitta uppe i speaker"tornet". Men det gick bra trots allt! Såg en hel del fina ekipage men också några som inte alls hörde hemma på tävling. Kanske lite hårt sagt, alla kan ju ha en dålig dag, men vissa kunde verkligen inte rida för fem öre. Men så är det, övning ger färdighet eller vad säger man? :)


man blir ju sjukt sugen på att ge sig ut och tävla själv, men det får allt vänta ett tag till ;)

/ Lisa


Ryttarkänslan beroende på olika tyglar?

Hästens mun är, som de flesta redan vet, väldigt känslig. Därför är det viktigt att lära sig rida med en lätt och känslig hand.


Beronende på hur hårt man håller i tygeln påverkas hästens steglängd. Ju hårdade man håller destu kortare steglängd får hästen. Förutom ryttarkänslan så påverkas också trycket beroende på vad du har för typ av tyglar. Under en undersökning i England så kom man fram till att de som rider med flätade tyglar ger ett högre tygeltryck än om man rider med någon annan typ av tyglar. Man kom även fram till att vävribbtyglar och smala lädertyglar ger minst tygeltryck. Detta tror man beror på att tyglarna ger olika mottaganden till ryttaren. Vissa material gör helt enkelt att man håller tygeln hårdare.
Själv rider jag med smala lädertyglar för jag tycker dessa är skönast. Gillar varken flätade eller vävribbtyglar.
Vad rider ni med för tyglar?


/ Jennie

Älskade häst.

Vad vore jag utan dina andetag?


Dold dröm.

Dom som känner mig vet att jag har en förkärlek till islandshästar. Har ridit islänning enda sen jag var liten men slutade och började på "vanlig" ridskola när jag var 9 år. Sen blev jag mer och mer intresserad av "vanlig" dressyr och då blev det bara så att jag fortsatte att rida ponny och häst. Men jag har varit iväg och ridit lite islänning några gånger lite då och då å det är verkligen på islandshästryggen som jag känner mig som mest hemma. Även om jag är väldigt inriktad på just dressyr å lite kraftigare ickeislänningar just nu så växer den lilla drömmen om att någon gång få ha en egen gård full med snygga islänningar. Hehe, drömma kan man ju göra..





/ Lisa


Till födelsedagen

Jag fyller år på tisdag och till dess önskar jag mig bland annat detta:

Ridbyxa ”sunrise” stl. 34 svarta

http://www.ride-with-style.se/for-ryttaren/ridbyxor/ridbyxa-sunshine

 

Schabrak, svart dressyr stl. Full

http://www.ride-with-style.se/for-hasten/schabrak/schockemohle-coach

 

Lindor, svarta

http://www.ride-with-style.se/for-hasten/benskyddlindor/fleecelindor

 

/ Jennie

Träningsvärk!

Efter gårdagens ridpass har jag träningsvärk i hela kroppen, ett bevis på att jag satsade i går. Jag skulle verkligen behöva bli bättre på att inte bara stretcha min häst utan också mig själv. Eller ja, är det inte så med de flesta ryttare att de oftast är bättre på att sköta om hästen än sig själva? Jag tycker det är viktigt att båda mår bra, såväl häst och såväl ryttare. För att teamet (häst och ryttare) ska bli så bra som möjligt måste allt funger i båda parterna. Hästen har de flesta koll på, den ska ha exakt uträknad foderstat, hovslagaren kommer var 7e vecka, equiteraputen kommer och checkar av att allt stämmer med jämna mellan rum, tänderna raspas och vaccinationer görs varje år. Utöver detta kanske man har råd att skämma bort hästen med massage, kilopraktik osv. Men själv kanske du skippar frukosten, slänger du i dig en macka till lunch och drar till stallet och kommer hem sent.  Streching efter ridpasset, massage eller liknande finns inte på värdskartan.

Jag säger inte att det är fel att prioritera sin häst framför sig själv för jag är även en av de som gör så, men det är viktigt att inte glömma bort sig själv. Det behövs två för att bli ett bra team!




/ Jennie

Upptagen hela dagen.

Jobbar på tävling hela dagen idag. Jag ska vara speaker och Jennie är så snäll som följer med och gör mig sällskap där uppe i "speakerbåset". Kommer förhoppningsvis se en hel del fina hästar och duktiga ryttare. Ska försöka hinna ta mig till stallet ikväll också och skritta ut en sväng på lille hästen.



mina finaste ♥

/ Lisa


Sadelproblem

När man väl fått sin förra sadel såld så börjar nästa sadelproblem. Nu när Sweet börjat muskla på sig så börjar hennes sadel sitta rikigt dåligt. Jag har lagt märke till att sadeln åkt fram när jag ridit och att hennes päls blivit så där ful där sadeln legat efter man ridit. Så igår när jag skulle rida lektion drog jag åt sadelgjorden allt jag kunde och när jag nästan ridit klart så ser jag att sadeln sitter jätte långt fram. Jag sa det till Sussie och hon hade också sett det så vi avslutade passet och så var det bara att hoppa av och sadla om.

Jag hatar sadlar! Eller jag hatar ju inte sadlarna i sig utan snarare problematiken när de inte passar. Jag vet hur en sadel ska sitta på ett ungefär men jag är ju långt i från bra på sadlar. Allt jag kan har jag lärt mig för att jag är en otroligt dryg kund som kör frågestund när sadelgubben kommer. Vad är det där? Varför gör du så? Ska den ligga så här? Nja, jag är nog inte rikigt nöjd kan du inte fixa lite så? Innan jag köpte min Kentaur så prövade jag HELA sortimentet hos sadelmagasinet i Solna. De vart ett par svängar dit för man fick bara ta med sig 3 sadlar hem åt gången..
Nästa vecka när jag tränar ska jag få prova en sadel som Sussie har, hoppas den sitter fint. Hur som helst lutar det åt att ta ut en sadelgubbe igen. Tror dock att jag ska leta efter en annan än den jag haft tidigare.
Någon mer med sadelproblem? Någon i Uppsala kanske kan tipsa om en bra sadelutprovare?

Klicka för att stänga fönster

/ Jennie

Transport.

Jag tycker väldigt mycket om min transport. Det är en väldigt vanlig sort men den är så smidig och bra. Det är en dubbelaxlad Värmlandsvagn -07. Luckan är jättelätt att lyfta upp och den rullar stadigt bilen. Ja jag gillar den verkligen! Och dessutom är det så himla skönt att ha egen transport så att man kan åka vart man vill när man vill. :)



/ Lisa


Längtar!

Längtar som tusan till 25 november då Lisa och jag ska shoppa loss i Globen samt se dressyren på morgonen.
Någon mer som ska till globen i år? :)


/ Jennie

Ridövning - skänkelvikning

skänkelvikning diagonal.jpg














Skänkelvikning är en lösgörande rörelse, precis som det är smidighetsträning, balans, styrka och träning för ryttaren att kunna koordinera sina hjälper.

Skänkelvikning är en sidförande rörelse som i princip kan utföras vart som helt i ridhuset. Skänkelvikningen rids vanligtvis i skritt och trav. I skänkelvikningen ska hästen vara rak förutom i nacken där den ska vara ställd ur rörselse riktningen. Man ska kunna se lite utav ögat och näsvingen på hästen. I skänkelvikningen så rör sig hästen sidvärts alltså så kommer hästens inre benpar röra sig över de yttre.

Förberedelserna inför en skänkelvikning är viktigast. Ofta är det vändningen eller hörnpasseringen som talar om hur bra eller dålig skänkelvikningen blir. Du föra in framdelen först när du går in i rörelsen sedan försöker du fånga upp hästen på yttertygeln så att den nästan går parallet med spåret (om rider övningen på linjen snett igenom) MEN framdelen leder alltid rörelsen, bakdelen får aldrig komma före. Framdelen ska vara cirka en handsbredd före bakdelen.

Hjälperna för en skänkelvikning är:
  • Innertygeln ställer hästen från rörelseriktningen.
  • Yttertygeln reglerar ställning.
  • Innerskänkel är sidförande. Den ska ligga lite längre bak än normalläge.
  • Ytterskänkeln är framåtdrivande och tillsammans med yttertygeln kan man fånga upp energi och reglera tempot.
  • Vikten ska vara på ditt inre sittben.
  • Blicken ska vara dit ryttaren ska, därav får du med vikten också.
Vanliga fel är:
  • Viker sig i sidan. Se till att sitta rakt, viker du dig i sidan så flyttas din vikt till yttre sittben!
  • Hästen är förböjd = går som en banan. Hästen ska vara rak!
  • Ryttaren tittar på hästens nacke. Se vägen det hjälper dig att fördela vikten rätt!
  • Baken går före framdelen.
Hoppas ni förstår vad jag menar (jag är som jag nämnt tidigare inte den bästa på förklaringar), för står ni inte kommentera så ska jag försöka igen! :)

Lycka till!

/ Jennie

 

 


Bettlöst ibland.

När jag rider dressyr så rider jag alltid på mitt tredelade bett. Men ungefär tre gånger i veckan så rider jag på mitt hackamore, och det är jag verkligen supernöjd med! Rider oftast på det vid skritturer, uteritter eller när jag rider över bommar osv. Tror att det är väldigt nyttigt både för mig och Isac att variera bett som man trivs med.



/ Lisa


Dressyrträning

Idag tränade jag och Sweet för Sussie. Efter varje träning i några veckor har jag sagt gud hon går bara bättre och bätte! Och idag... hon har aldrig gått så här bra! Visst allt är ju inte perfekt, ibland går blir hon lite orolig i munnen, ibland blir hon lite ostadig och ibland fattar hon fel galopp. Men man måste ju samtidigt tänka på att hon bara är 4 och i helhet så är hon som en annan häst. Anledningen till att jag tror det går så bra är för att jag vet hur jag ska korrigera och därför så går det fortare för mig att sätta henne i arbete igen. Och bland annat så har hon börjat bygga muskler så att hon orkar mer.

Vi red många galoppfattningar idag och vi kom fram till att jag ska hålla mer på yttertygeln i högervarvet när jag ska fatta galopp. Vi ökade galoppen på långsidorna och hennes galopp har verkligen utvecklats, KUL! :D I traven satt jag ner lite mer och där gjorde vi lite skänkelvikningar längs diagonalen och lite serpentinbågar. Skänkelvikningarna behöver vi träna lite mer på för det är fortfarande lite vingligt och svårt. :)
/ Jennie

5. Favoritbilder jag tagit

/ Jennie

Ökad ranson.

Ökade Isacs höintag till 6 kg om dagen idag. Så nu får han 1 kg på morgonen, 2 kg intagshö och 3 på natten. Men tror att vi ska börja ge lunch till veckan också, så då blir det 7 kg om dagen. Hungrig häst! Hur mycket ger ni era hästar just nu? :)



/ Lisa


Träningsuppdatering.

Var som sagt på träning både igårkväll och imorse. Är inte så jättenöjd över någon av träningarna men idag kändes det betydligt bättre än igår. Jobbade med att öppna upp bogarna, speciellt högersidan för att få igång galoppen. Men han har haft en period nu när han har varit lite bråkig och ovillig. Får hoppas att det släpper snart!



/ Lisa


Bra att ha med på tävlingen

I morgon ska jag följa med Lisa, som ska vara speaker, på dressyrtävlingar så tänkte jag passa på att skriva ett relaterat inlägg om det. Jag är väldigt glömsk av mig och vill därför ha ordning och reda när jag ska iväg och tävla. Så vad är inte bättre än en kom ihåg lista?! Här har ni den som jag alltid följer när jag ska iväg och tävla.






Ryttaren: 
Vita ridbyxor

Ridstrumpor

Ridstövlar

Sporrar

Ridblus/skjorta och eventuell plastrong

Kavaj

Vita handskar 
Spö 
Hjälm 
Eventuellt hårrosett eller hårnät
Putstrasa för stövlarna
Överdragskläder 
Regnkläder 
Hästlicens (regionaltävling och uppåt) 
Ryttarlicens (lokaltävling och uppåt) 
Grönt kort 
Vaccinationsintyg 
Dressyrprogram
Meddelande till ryttare & vägbeskrivning 
Tävlingsreglemente för den aktuella grenen samt de allmänna bestämmelserna


Transporten: 
Grimma  
Transportskydd

Svettäcke (tunt eller tjock beroende på varmt eller kallt)

Eventuellt annat täcke

Kedjegrimskaft 
Svansskydd (linda)
Eventuellt foder 
höhäck av ikea kasse.. (billigt och bra!)
Transportgrimskaft 
Vattenhink 
Registreringsbevis för bilen och transporten  
Kniv (och du skulle tvingas skära loss hästen)


Hästen: 
Sadel

Schabrak

Sadelgjord 
Träns
Nummerlapp 
Eventuella lindor/skydd 
Rycktlådan (vaselin, resevgummisnoddar, trasa att putsa av hästen med) 
Läderputsgrejor

Ländtäcke (om kallt väder)

Eventuellt regntäcke
Nessesär med första hjälpen prylar till hästen + plåster till mig ;)

 

PS. Jag brukar personligen aldrig ta med mig tex extra tyglar eller stigbyglar m.m. men efter min sista tävling med Miljon då han fastnade med sitt träns och ja slet sönder delar av det så kommer jag vara noga med det i fortsättningen .DS

 

Har jag glömt något? Använder ni er av kom ihåg listor? :)



 

Lycka till på tävlingarna!


/Jennie




Sweetheart


USCH?!

Mönstrad
Är det bara jag eller är inte dessa benlindor vidrigt fula?! Hur ska man ens kunna matcha när man använder dessa? Nä, tummen ner för dessa!
De som tyckte de var fina kan jag tala om att de säljs på ponnyprakt för 110 kr paret.
/Jennie

Mörka kvällar.

Snart dags att gräva fram min reflexjacka kan jag tycka! Den är underbart skön och syns väldigt bra, har aldrig frusit i den heller. Köpte den på Hööks för ca 2 år sedan och den är fortfarande reflexig och härlig trots att jag har tvättat den en hel del.



/ Lisa


Tömkörning på schemat

Nu ska jag till stallet och tömköra Sweet. Det var ett tag sen men idag känds det som att det är på tiden! När man ska rida i tex ridhuset eller som jag ska göra nu tömköra så kan det vara bra att ha en plan med passet. Idag hade jag tänk mig att "rida" mycket på rakt spår och renodla mina hjälper. Alltså mycket halter och övergångar. När det funkar planerar jag att göra lite volter och lite skänkelvikningar längs spåret.

Tips att tänka på:
- Var tydlig i din kommunikation. EX: komandot "proo" ska inte betyda både sakta av och halt.
- Placera händerna vid dina höfter, om du har händerna vid armbågarna blir du spänd.
- Var noga med att böja lite på knäna och när du gör en förhållning så gör du den med magen som när du rider.
- Sänk tömmen på en häst som går med spänd och hög nacke, och höj tömmen på en med låg nacke.
- Dra INTE hästen i munnen!
/ Jennie

Träningsdags.

Off till stallet för att fixa å trixa med pollen inför träning. Hemma igen efter 8! :)



/ Lisa


Sälja vidare.

Pratade lite om att sälja vidare hästar med Jennie idag. När jag kom hem satt jag och bläddrade igenom lite bilder på Isac och kom på hur svårt det kommer bli att antingen skicka hem eller sälja vidare honom. Jag skulle aldrig kunna sälja vidare en häst till vem som helst bara för att göra en "snabb" affär? Skulle jag sälja en häst så skulle jag vara sjukt noga med vart h*n kom. Jag kan bli riktigt förbannad när det står "snabb affär" på hästannonser. Hur kan man inte bry sig om hur hästen får det och vart den hamnar?



/ Lisa


Träningsdags.

Idag är det dags för träning på Lilla Bärsta igen. Idag kommer jag ha med mig pappa och min pojkvän, haha vi får väl se hur det går! Jag vet att Jimmy vågar hålla i hästen i alla fall men vi får väl se hur pappa reagerar när jag ber honom hålla i en snurrande häst medans jag ska linda, haha. Är i alla fall väldigt glad över att båda min föräldrar (och pojkvän) ställer upp för mig när det har med hästintresset att göra.

Förra gången så tränade jag bara på lördagen, men nu i helgen blir det dubbeldag, alltså både fredag och lördag. Isac kändes jättefin i ridhuset i onsdags när jag mest bara joggade av honom, så vi får hoppas att han sköter sig idag också.


Elegance, vart?

Såg det här schabraket i måndags när jag var på Hööks och jag trodde verkligen inte mina ögon. Så sjukt fult verkligen, usch! Frågade mamma vad hon tyckte och hon skrattade bara och sa: är vi på en hästaffär eller H&M? Och jag känner faktiskt samma sak. Glitter och grejer kan vara snyggt i måttliga mängder, men ärligt talat, metallic? Nej tack. Skulle aldrig köpa det där även om jag fick det gratis. Vad tycker du?



/ Lisa


Frusen...

Usch jag fryser fortfarande från uteritten idag. Som Jennie skrev så började det ju ösregna när vi var ute, och det är inte speciellt varmt ute heller. Regn + kallt + åka moppe hem = frusen Lisa. Inte alls kul. Sitter i raggsockor, mjukisar å tjocktröja och fryser fortfarande, till och med näsan är kall... Usch för regn och rusk.



/ Lisa


Licens systemet...

De flesta vet ju att Svenska ridsportsförbundet har bestämt ett nytt system angående häst- och ponnylicenser samt ryttarlicenser. Det kommer bli dyrare för de som rider lokalt men billigare för de som rider regional och uppåt vilket jag tycker är både positivt och negativt. Det postiva är att de som kommit upp i klasserna kan utvecklas och förmodligen klättra i klasserna mer nu när det är "billigare" men hur ska man få chansen att komma förbi lokala tävlingarna om man inte ens får chansen att börja någonstans? Svensk ridsport är redan dyrt, och om man känner svenska ridsportsförbundet rätt så lär det bli betydligt dyrare.
Eftersom jag planerar att köpa hästlicens för eller senare till Sweetheart så funderar jag på om jag ska vara snabb och fixa en livslång licens nu innan årsskiftet.
Livslång licens - 950 kr
Häst-och ponny licens, 1 januari 2011 - 200 kr/år
Någon mer som planerar att göra som jag?

/Jennie

Transport

Läste att det är en hel del hästägare som kör olagligt. Man hade kollat alla lastbilar på en hästtävling i Falun och då fick fem av de stora lastbilarna körförbud, eftersom de hade fel på bromsarna. Läskigt!


Djurtransporter ska skyltas med svart text på gul botten, och skyltarna ska vara synliga både fram och bak. Skyltarna är till för hästens bästa, eftersom de runt omkring bör visa respekt för en transport med levande djur. De är också till hjälp för räddningstjänsten om en olycka skett.

Lösa tillbehör (sadlar, hinkar och borstar m.m.) ska inte ligga lösa i transporten, då de riskerar flytta sig och komma under hästen vid färd. Allt som eventuellt finns där ska surras fast eller läggas någon annanstans.

Hästpasset ska alltid vara med vid transport, och det ska vara originalet. Inte en kopia. Den som bryter mot kravet på pass ett flertal gånger kan faktikst olyckligtvis anmälas.

 

 

Gammal bild på Miljon

/Jennie


Namninsamling.

Som ni säkert hört så ska licensavgifterna höjas inför 2012. De ska sätta in ett ålderssystem istället för juniorer osv, vilket betyder att priserna kommer höjas. Jag tycker redan att anmälningsavgifterna är ganska höga. Tycker ni också att det här är dåligt? Skriv upp erat namn på namninsamlingslistan

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5907

För vi "vanliga" människor vill också ha råd att tävla!



/ Lisa


Namnfråga?

Hur viktigt tycker du att namnet på hästen är? Isac heter ju egentligen Grötta Ari, vilket både jag och andra kan tycka är väldigt konstigt hur det kunde bli Isac. Men så blev det i alla fall, och jag kallar honom aldrig nånting som har med Grötta att göra för jag tycker faktiskt att det är skitfult. Men vad är ett fint namn då? Är det konstigt om en shettis heter Diablo King 25544 och ett vackert halvblod heter Pelle? Hur viktigt är namnet, och hur stort intryck gör det för er?



/ Lisa


Höstens första rakning.

Rakade Isac idag och det gick faktiskt på rekordtid! Det brukar ta ungefär en och en halv timme och till och med två timmar när han har mycket päls. Men idag gick det undan. Kan nog bero på att han inte har så tjock päls än sålänge, tyvärr tjock nog för att behöva rakas. Så nu står han och mumsar på sitt hö i sitt nya ulltäcke! :)



är tyvärr inte långt kvar tills han ser ut såhär dock...

/Lisa


Visste du..

- En dressyrdomare ska premiera ekipage som rider med lätta, nästintill, osynliga hjälper?
- När man rider ett dressyrprogram på under 60 % så praktiserar man
- När man rider ett dressyrprogram på 60-65 % så tränar man för klassen på tävling
- När man rider ett dressyrprogram på 65-70 % så är man helt redo för klassen
- När man rider ett dressyrprogram över 70 % så kan man byta klass



En bild på en utav mina tränare Emelie Brolin och Briman.
http://www.agria.se/teamagria/emelie_brolin_blogg.nsf

/Jennie


Dyngsur... bara förnamnet!

Hemma från en uteritt med Lisa och Issen. Vi väntade med att rida tills det hade slutat regna (trodde vi). När vi väl var ute så kände varken Lisa eller jag att vi hade den kontroll vi ville ha på våra hästar så vi red trav, skritt, trav, skritt osv. Till slut fick jag tag på Sweetheart och hon lyssnade fint. Efter att ha ridit i monsur regn i kanske 30 minter valde jag och Lisa att vi skulle galoppera hemmåt. Trots skitvädret så var det verkligen jätte härligt!
Finns inget bra med regn, eller jo om jag ska komma på något så kan det vara skönt att man klistras fast lite i sadeln när man ska galoppera. :P
/Jennie

Igång igen.

Vi har som ni ser hoppat över till den här bloggen nu, vi hoppas att det bara var en engångsförteelse och ber om ursäkt för att ni har fått vänta så länge. Men nu är vi tillbaka! Taggade som aldrig förr och med en mycket fräschare design, känns det som nu i alla fall. Vi hoppas att ni "gamla" läsare vill fortsätta följa oss och att en massa nya också hittar hit. Det här känns riktigt bra! Jag är (och jag vet att Jennie också är) sjukt taggad till att börja blogga igen!



/ Lisa


RSS 2.0