Jäkla skit...

Som jag skrev tidigare så släppte jag in Isac med två andra hästar i helgen. Det gick hur bra som helst! Alla tre var mer intresserad av att äta det lilla gräset som fanns kvar i hagen än att hälsa på varandra. Däremot så hade Isac bara tre skor på sig igår när jag plockade in honom. Det jobbigaste är att min hovslagare var ut förra veckan och slog på exakt samma sko. Och dessutom hade jag inplanerad omskoning på måndag. Så Emma kommer ut imorgon och skor om honom helt istället. Dumma lera, dumma skor....


Lördagspass.

Isac var så himla fin lördags! Red som sagt till ridhuset och jobbade mycket på övergångar och att han skulle lyssna. Jobbade även mycket med galoppen, att kunna reglera farten och formen. Så himla duktig häst! Nästa helg blir det träning.

Ber om ursäkt för att kameran på min mobil är rikskass...



/ Lisa


Hagbyte.

Isac ska få byta hage/hagkompisar. Han har gått med en av stallets hästar sen i somras och de funkar inte alls ihop. Jag skäms faktiskt över att inte ha sett det med sånna ögon förrän nu, jag vill ju bara att allting ska funka. Men nu gör det inte det, och det är inte värre än att Isac får byta hage. Jag hoppas att han blir gladare och känner sig tryggare med sina nya kompisar. Min bebis


Träningssug.

Jag vill träna nu nu nu nu nu nu. Ibland får jag sånt himla träningsug, men jag får träna på egen hand tills den 2-4 december för då blir det minsann träning för Kerstin igen. Hur ofta tränar ni för tränare?



/ Lisa


Från globen.

1. Oranget schabrak från BR, 300 :-
2. Orangea lindor från BR, 200 :-



3. Röda lindor från Sjöhagen Wear, 100 :-



4. Ridtröja från Börjes, 125 :-



5. Metallicboots från Catago - 150 :-



/ Lisa


Kallare tack.

Jag ska verkligen inte säga att jag diggar vintern, men jag diggar verkligen inte lera. Och just nu är det så mycket lera överallt att man knappt kan rida eller gå utan att slamma fast! Det kan väl i alla fall frysa på lite så att man kan kasta på hästen vintertäcke och få lite användning av broddarna? Och framförallt slippa denna satans leran...



/ Lisa


Inte så ofta som jag borde.

Imorgon ska det lassas hö i stallet, halv tio, gäsp. Hade ju varit skönt att få lite sovmorgon för en gångs skull, men men... Det är bara till att pallra sig upp och börja kasta in hö. Ska försöka ta mig till ridhuset också, har dumt nog inte varit där på flera veckor, hehe. Men imorgon så kanske vi till och med orkar släpa fram lite bommar.

Trots att jag verkligen inte är någon hoppmänniska så vet jag att det är väldigt viktigt att variera med lite bommar och småhoppning då och då, vilket jag är sjukt dålig på. Jag orkar liksom aldrig bestämma att jag ska hoppa den dagen, och om jag väl gör det så blir det dumt nog aldrig av. Hur ofta hoppar/markarbetar ni?



/ Lisa


Globen, CHECK!

Jag läste häromdagen att tecken på en dålig bloggare är att de ursäktar sig för att uppdateringen har varit dåligt på senaste. Så därför skippar jag det och kör vidare istället!

Idag har jag (som alla andra galna hästmänniskor) varit på globen och bränt några lappar (och kilon kan man ju hoppas). Slänger i alla fall upp bilder på det som inhandlades snarast! Blev inte alls så dyrt faktiskt, klarade mig till och med under tusenlappen. Jag och Jennie gick bara på dressyren vilket innebar, offentlig dressyrträning, champion of the winners (tävling mellan 5 och 6åringar) och en clinic med Kyra Kyrklund. Riktigt bra dag! Är så himla nöjd :)

/ Lisa


Barnsligt bra.

Satt nyss och tittade veckans avsnitt av ponnyakuten. Det är går ju repriser från säsong 1 varje söndag, så jag brukar kolla på det via svtplay.se. Måste erkänna att jag älskar ponnyakuten barnsligt mycket, skulle ge så sjukt mycket för att få vara på Tobbes gård och få träna för en massa gästtränare. Sen att jag stör mig en hel del på vissa av ungarna är ju en annan femma... Gillar ni ponnyakuten?



/ Lisa


Mycket att se fram emot.

Nu är det lite mindre än en vecka kvar tills Globen, lite mindre än en månad kvar till min födelsedag och lite mer än en månad kvar till julafton! En hel del att se fram emot det vill säga! :) Måste sätta mig ner och skriva ner en önskelista, men frågan är, vad vill jag egentligen ha? Och vad kommer jag hitta på globen? Jag har skrivit detta flera gånger men jag gör det en gång till, det som MÅSTE hittas på Globen är:
- Ett orange eller khakigrönt schabrak

- Orangea eller khakigröna lindor

- En bred nosgrimma med vit padding

- Ett dressyrspö

- Minst en ridtröja

- Vita boots



/ Lisa

Tack mamma!

Är så glad över att jag har en mamma som ställer upp med stallet. Idag är jag lite seg och är inte hemma i Uppsala, så jag skickade ett sms till mamma och frågade om hon hade tid/lust att hjälpa mig med stallet idag, och hon svarade att hon fixade det! Hon brukar faktiskt ställa upp och rida också, det är så himla bra! Framförallt är det väldigt roligt att ha ett delat intresse med mamma :)

Timmarna rullar på.

Var i stallet väldigt länge idag, närmare bestäm hela förmiddagen. Kom dit vid halv 9 och fixade hästen för att rida ut med Jennie & Sweetheart. Sen när vi kom tillbaka från ridturen så satt vi på stallmöte i två timmar, och efter det fixade jag i stallet, klippte en annan häst i stallet och kastade ner hö. Så när jag (äntligen) satt i bilen påväg hem så var klockan 3 minuter över 2.

Men en vanlig dag i stallet brukar ta ungefär 2 timmar, lite beroende på hur länge jag rider osv. Hur många timmar spenderar ni i stallet om dagarna? :)



/ Lisa


Ber om ursäkt.

Ni är underbara som besöker fastän uppdateringen har varit riktigt trög senaste dagarna, men det blir lätt så när man har mycket att göra och datorn glöms bort. Lovar att jag är tillbaka till helgen igen! Ni är bäst

/ Lisa


Öööööööööööh

Jag är så jäkla trött och måste dra mig mot stallet. Känns verkligen som att jag komemr släpa mig dit idag, är faktiskt inte alls sugen på att longera kusen, men det måste göras. Är ni alltid supersugna på att åka till stallet eller känner ni också att vissa dagar är det verkligen segt?



/ Lisa


Äntligen!

EQ-Nov-7-11-Omslaget-liten
Posten hade strulat för fler än mig! Posten hade tydligen inte levererat tidingarna, varför visste man inte. Men men, tack och lov att den är här nu! :D Någon mer som läser Equipage? Eller ni kanske läser något annat, sånt fall vad? :)

/Jennie

Stövlar.

Jäkligt snygga stövlar från Hööks. Men varför är det fårskinn i foten? Kommer man inte svettas ihjäl om fötterna på sommaren då? Hur som haver, väldigt snygga tycker jag.


Kallare tider.

Nu börjar det bli kallt, och det betyder att det börjar bli hårt i marken. Riktigt trist! Snart kommer väl snön också kan jag tänka mig, förra året vid den här tiden så var det ju jättemycket snö! Är inte jättesugen på vinter dock, men vad ska man göra... Det är bara å bita ihop och dra på sig långkallingar ;)



/ Lisa


Klippning.

Tog min halvlediga dag och gjorde den sjukt oledig. Efter att vi jobbat klart här hemma för dagen så bussade jag ner till stallet och slängde ner hö. Närmare bestämt 32 stycken balar. Sen blev jag upphämtad av Liza så åkte vi till hennes stall (där jag och Isac stod förut) och lastade in hennes ena häst i transporten och rullade vidare mot ridhuset. Både Liza och Juli var riktigt duktiga, det är så kul att se att det man säger gör skillnad. Duktiga!

Sen åkte jag tillbaka till mitt stall och körde igång klippmaskinen. Till en början ville den inte klippa alls, men efter lite pill och trix så gick det igång. Isac krånglade som vanligt vid frambenen och mellan frambenen, men annars skötte han sig väl ok. Han får skylla sig själv om det inte är så snygg där nu, dummis.



/ Lisa


Zack tygelsensor

Zack Tygelsensor
Detta skulle jag vilja prova, kostar inte mycket alls. Bara 249 kr! Men vad är det för något? Jo, så här står det:

"Tygelsensorn används för att testa ryttarens drag i tygeln och träna upp en lätt och mjuk hand. Brickan går av när visst antal kilo uppnåtts. En säkerhetskedja kopplas mellan bett och tygel (håller för 50 kg). Obs! Ska inte användas i terräng.

Startkitet innehåller säkerhetskedja och 10 brickor (2 i varje färg), Svart (15 kg), Röd (10 kg), Blå (7 kg), Gul (4 kg), Grön ( 2 kg)."


/ Jennie


läste..

Jag läste på Bukefalos om en häst som stått och sparkat i väggen mot sin boxgranne så att han blivit oren, klass 1 i hälta. Tycker det är lite skrämmande, otroligt onödigt! Frågan är väl egentligen vad man kan göra åt saken. Spontant kommer jag på att gummimattor på väggarna är ju bra och sen om det inte funkar borde man ju försöka flytta på någon av hästarna, främst den med mest problem. Bara ljudet av sparkarna är ju otroligt jobbigt att lyssna på och stallet blir ju förstört. Men om man inte får stopp på sparkandet, vad ska man göra? Man kan ju inte binda fast benen på hästen.. :P Någon som har varit med om sparkande hästar som har något tips som jag kan lägga upp här på bloggen? :)





/Jennie

Önskelistor...?

Snart är det födelsedag och julafton som gäller, detta betyder att det är dags för alla att skriva önskelistor! Jag brukar alltid ha en hästlista och en "vanlig" lista, haha! Sitter just nu och spånar igenom alla möjliga häst-sidor för att hitta snygga grejor. Men det är så svårt att bestämma sig för nånting man ska önska sig innan jag har varit på globen (som det förövrigt bara är två veckor kvar till!!!).

Vad ska ni önska er i julklapp?





Nu vet jag!

Har era hästar eller har ni sätt någon häst med typ "utslag" som är lite skorpiga? När man pillar på dom så tycker hästen att det kliar ganska skönt? Sweetheart har några sådana utslag. Hon hade det när jag fick henne och så försvan de över sommaren och hälsade på igen i början av hösten. Nu vet jag ivarjefall varför hästarna får sådana. Jag tror dessutom, rätta mig om jag har fel, att det heter fuktskorpor. Om hästen är svettig/ fuktig när man släger på ett täcke så kan dessa bildas. Och ja det har jag faktikst gjort, slägt på Sweetheart täcke när hon varit fuktig. Men det var inte enda anledningen. De kunde också komma om man hade förvarma täcken på hästen. Så vill man bli av med dessa "skorpor" så kan det vara en bra idé och raka hästen eller ta ett lager täcke (eller sätta på ett tynre)..

/ Jennie
ps. Nu ska jag dra till ICA och köpa Lactasyd (?) så jag kan tvätta sweethearts skorpor! ds.

Kyligt.

Idag så följde jag och Isac med Jennie & Sweetheart till ridhuset, eller ja vi gjorde dom sällskap dit och sen red vi hem igen. Det var riktigt blåsigt och kallt idag dock, "inte alls skönt" som Jennie uttryckte sig. Och det märks på hästarnas päls att det blir kallare, för nu är Isac verkligen riktigt tuffsig. Jag ska försöka ta mig tid och klippa honom imorgon! Då ska ni få se före och efterbilder :)



/ Lisa


Stallet för andra gången idag

(gammal bild)

Som rubriken lyder ska jag till stallet för andra gången idag. Tidigare så var jag i stallet och skodde henne, dock skoddes bara framhovarna så på onsdag kommer hovslagaren igen. Eftersom jag fixade allt i stallet tidigare idag så ska jag bara mortionera Sweet. Vi får se hur det blir, men jag tror jag ska tömköra lite. Eller så kanske det bara blir en promenad. :) I morgon blir det dressyrträning. Det är kolsvart ute, känns otroligt jobbigt! Eller vad säger ni, har ni vant er med mörkret?


/Jennie

Puss

När jag tar med mig min hund, Ouzo, till stallet så är Sweetheart alltid jätte intresserad av honom. Han tycker egentligen inte att det är så kul när hon försöker pussa på honom, för han är liiite små rädd trots allt. Fast det tycker jag är bra.. Tycker inte om hundar som har noll respekt för hästarna. De springer runt benen på hästarna och hänger i deras svansar. Känns som att det oftast slutar med att hästen får nog och kickar mot hunden. Det har jag varit med om en gång, och det vill jag aldrig mer vara med om. Det var inte min hund och som tur gick det bra, inte en skråma. Snarare vart hunden en erfarenhet rikare. Men det är inte alltid kul att få erfarenheter genom att göra sig illa. Nej, Ouzo älskar att följa med till stallet och så ska det vara, att vara i stallet är det bästa som finns! :D
/ Jennie

Schabrak

Gick in på Hööks hemsida och hittade dessa schabrak från Showmaster, 229 kr. Tycker om färgerna och schabraken i huvudtaget. Hööks har äntligen lyckats ;) vad tycker ni? :D


/Jennie

Dyraste hästarna på hastnet med bild

Lägg märket till att de dyraste ponnysarna är från Danmark!

Araber
- 75 000 kr

Välmeriterad distans hingst. Hästar säljes

Fullblod - 100 000 kr

Vacker fullblodsvalack. Hästar säljes

Islandshäst - 350 000 kr

framgångsrik tävlingshäst. Hästar säljes

Kallblod - 93 750 kr

Hingst e:Järvsöfaks. Hästar säljes

Stor häst - 1 500 000 kr

Svår hoppning. Hästar säljes

A-ponny - 250 000 kr

Fantastisk dansk FEI-pony sælges!. Hästar säljes

B-ponny - 350 000 kr

Fantastisk Dressurpony sælges!. Hästar säljes

C-ponny - 800 000 kr

TOP  INTERNATIONAL PLACERET FEI PONY. Hästar säljes

D-ponny - 1 000 000 kr

FEI TOP dressur- pony sælges. Hästar säljes

Varmblod - 300 000 kr

Rosettplockare - perfekt juniorhäst. Hästar säljes

Övriga - 380 000 kr

PRE stallion. Hästar säljes

 

 

/Jennie


Köpa saker till foderhäst.

Jag har ganska mycket grejer faktiskt. Om jag tänker på alla grimmor, täcken, nosgrimmor osv, så blir det ganska mycket som har införskaffats de senaste åren, sen jag fick Isac alltså. Men det är ju tyvärr så att Isac inte är min egna häst utan jag har bara honom på foder. Jag har fått höra både att det är roligt med mycket saker, men också att jag är onödig som köper så mycket till en häst som inte är min...
Men hur mycket tycker ni att man ska lägga ut på en foderhäst?



Vad säger ni?

Nya läsare varje dag, så himla underbart! Kanske dags för frågestund snart?

Tvätta eller inte?

Isac har fått en hel del småsår på sistonde. Jag har hört väldigt mycket olika, man ska tvätta såren direkt, man ska inte tvätta såren, man ska smörja in men inte tvätta osv.. Hur brukar ni göra med sår som är "öppna" och har börjat blöda?



/ Lisa

Hastnet

Såg den här araben på hastnet.se. Är det bara jag som tycker att den ser sjukt konstig ut?!  Kroppen ser ju fin ut men ansiktet?! Stora ögon, skiiit liten mule och stooooor ganasch?! Kanske så dom ser ut, sånt fall tycker jag inte araber är så fina...
Homozygotus black yearling colt. Hästar säljes
Homozygotus black yearling colt. Hästar säljes
/Jennie

Gårdagens longering.

Igår så longerade jag Isac. Han var så himla duktig och jobbade riktigt bra. Jobbade mycket med igångsättningar från skritt och avsaktingar från galopp, och han lyssnade riktigt bra! Har lärt mig av Jennie att fästa gummisnoddens ögla i ett spänne under magen, och sen drar jag spännena i bettringarna och sedan fäster jag de i gjorden. Lite svårt att förklara men ska försöka ta en bild så att ni förstår hur jag menar. Jag fäster dessutom longerlinan i ett delta då jag inte vill behöva dra honom i munnen hela tiden. Hur som helst så jobbade han superbra! Är så himla stolt över min underbara häst.

Kommer ihåg första gångerna som jag longerade honom, eller han longerade mig snarare. Han fattade för det första inte att han skulle gå på volt utan tyckte att det var roligare att springa runt runt i hundranittio kilometer i timmen och inte lyssna ett dyft på det jag ville. Nu får jag igenom halvhalterna bara med hjälpa av rösten.



/ Lisa


Horse of fame

På redaktionens blogg på Hippson så har man om röstning om vilken häst som är "Horse of fame" 2011. Jag tycker Att Solos Carex borde vinna, han är så fin! Det har ju gått ganska bra för dom också! Gå in och rösta ni också på den häst ni tycker ska vinna!
http://www.hippson.se/blogs/Hippsonredaktionen/rosta-fram-horse-of-fame-2011.htm
Solos Carex med dressyrryttaren Tinne Vilhelmson i sadlen
Fälttävlansryttaren Linda Algotsson på hästen Stand by me
Hoppryttaren Alex Zetterman på hästen Isaac
/Jennie

Snabb film..

/Jennie

frågor om skolan del 5

Det är ganska många som undrat, både i den här bloggen och i våran förra, hur man ska göra när man stretchar ryggen på sin häst. När det ser ut så här:
Många tror man att hästen inte reagerar för att den inte känner, men vad jag förstår så ska alla hästar kunna göra så här. Om man drar en hovkrats eller liknande (försiktigt) längs hästens rygg så kommer den, innan man kommer till virveln, att sjunka ihop och sedan när man närmar sig rumpan, ungefär där jag har mina fingar, så kommer den i stället att skjuta rygg. Jag har för mig att det är en reflex sak. Så förmodligen gör ni fel.
Jag kan fixa en film så ni får se hur jag gör. :)
______________________________________________________________________________________
Nej jag menade inte att jag förklarade fel utan att om hästen inte reagerar när du försöker stretcha den så lär det ju vara den som utför det som gör fel. För mig funkar det ju och jag gör precis som jag förklarat. Derimot så kanske jag förklarar dåligt. 

/ Jennie

"Stretching skolan" del 7

Hej kompisar! Denna del av stretching skolan är den sista av de övningar jag gör när jag stretchar min häst, 
men det finns såklart många många fler! 



Här stretchar man musklerna i nacken och halsen och även ryggmusklerna.

Använd vad som helst i matväg, kanske en morot? Håll moroten mellan hästens framben. Om hästen inte fattar så börja högre upp tillexempel vid bringan och jobba dig neråt. När du kommit så långt att hästen följer moroten så ska du försöka att få hästen att ta moroten så nära marken som det går. 

Lycka till nu att hitta de stretching övningar som passar era hästar! :)


/Jennie


Skor och sömmar

Idag när jag kom till stallet så låg det 4 hästskor och massor med lösa sömmar på stallplanen. Då vart jag ganska sur för jag tycker det är otroligt slarvigt! Jag kan ta att man glömt ett par hästskor (utan sömmar) på stallplanen men när det ligger en massa sömm så förstår jag inte hur man kan vara så orädd om sin och alla andras hästar. Jag har hört en del om hästar som fått spiktramp eller klivit på en kvar glömd sömm och sedan kan man inte använda hästen längre. Jag tycker det är ganska allvarligt, men vad vet jag?! Dessutom är vissa människor i vårat stall ganska slarviga efter de skott sina hästar. Eftersom jag har min häst längst fram kan jag hitta gammla sömmar flera dagar efteråt, trots att man säger till... Tänkvärt!
Umeå ryttarförening har blivit stämda av en hästägare då en hopphäst vid tävling fick en söm som gick rakt upp i hoven, sömmen låg kvar i spolspiltan efter skoning. Hästen blev så illa skadad att den aldrig mer kan bli tävlingshäst utan är nu opererad och blir aveslto.
Hela artikeln kan ni läsa här: http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=481259
/Jennie

25 minuter

Idag red jag på banan i 25 minuter, snodde Lisas hack. Kom även på nu att jag glömde reglera tillbaka spännena som de var innan, förlåt Lisa! Hur som helst så brukar jag alltid gå med henne till fots i skogen innan och efter när jag rider på våran ridbana. Hon var lite snubblig, verkade lite trött. HA! Trodde jag ja ... Nä när jag kom nej till banan så började jag göra lite skänkelvikningar i skritt. Sen när jag började trava så var hon jätte fin, steget kändes luftigt och hon hade liksom power utan att dra. Det var kul! :D Fokuserade mycket på att hålla henne för ytter, många övergångar. I galoppen kom jag ner rikigt bra i sadeln vilket gjorde att jag fick rikigt bra galoppfattningar och galopp i huvudtaget. Minus för idag var att hon vart lite ängslig förstod inte riktigt när jag skulle fatta höger galoppen, så hon fattade fel några gånger. Men när hon väl förstod, wow! :D
Vart har ni ridit idag? :)

/Jennie

Sweeetieepiee


"Stretching skolan" del 6

Börjar närma sig slutet av min stretching skola. Idag ska vi stretcha hästens sidor!

Här stetchar du halsen och både böjar- och sträckarmusklernanacken.

Hur gör man? Du kan använda dig av vad som helst i matväg tillexempel en morot, godis, knäckebröd m.m. Du börjar med att göra som på den första utav dom övre bilderna. Alltså inte böja så mycket. Denna övning är inte särskillt svår det enda du behöver göra är att hålla en godis vid sidan av hästens armbåge och bara låta hästen ta den. Hästen får dock inte hjälpa till i rörelsen genom att flytta på ett framben. Så småning om kan du pröva hålla godisen vid hästens höft här får hästen inte heller flytta på något framben eller som min förra häst gjorde, lyfte upp inre bakbenet! 




En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


/Jennie


V-format

Jag tycker att pannband som är ganska mycket böjda är det finaste som finns på marknaden just nu! Derimot går det förlångt när pannbandet är v-format. Eller ja jag ska ju inte säga att alla v-formade pannband är fula för jag har ju långt i från sett alla. Men de jag sett skulle jag inte lägga en krona på och om jag fick det gratis skulle jag absolut inte sätta på det på min häst om det inte var absolut nödfall (typ pannbandet gick av och jag fick låna ett fult V-format pannband på tävling...)
/Jennie

Uteritt

Idag skulle jag egentligen ridit på banan och joggat men eftersom Lisa skulle rida idag så ska jag rida med henne istället. Vi ska rida ut! Sweetheart är säkert piggelin för hon har stått, som hon alltid gör, i 2 dagar nu. Fast det är ett tag kvar innan jag börjar röra mig till stallet för Lisa skulle jobba över idag. Så hästarna får vänta till halv 7-7 :) Ni som ska rida idag, vad ska ni göra med era hästar idag? :D






/Jennie

Sadel!

Jag la ut min sadel på annons för 7000 :- för några veckor sedan, det var ingen som verkade intresserad så jag la upp den i måndags för 6500:-. Igår så fick jag ett mail från en tjej som var jätte intresserad som bor på Åland. Eftersom det är en bit till Åland så vill jag ju inte lämna ut den på prov, eftersom hon lätt som en plätt kan lura mig och där står jag utan sadel och utan pengar. Så vi kom fram till att OM hon fortfarande var intresserad av sadeln, efter att jag har mätt bomvinkeln och längden mellan bossorna, ska hon köpa sadeln och sedan få ha rätt att lämna tillbaka den inom 14 dagar. (Förutsatt att den är i samma skick som innan.) Tyckte jag var en bra deal, eller vad tycker ni? :) Nu får ni hjälpa mig hålla tummarna för att sadeln blir såld :D




/Jennie

"Stretching skolan" del 5

Del 5 av 7 av stretching skolan och nu går vi vidare till hästens rygg!

Denna övning är bra för hästar med spänd rygg då man stretchar hästens rygg och kors med hjälp av denna övning.

Så här gör man: Jag använder mig av händerna på Sweetheart men på vissa hästar kan det vara bra att använda sig av två hovkratsar. Man ska vara noga med att hästen står någorlunda jämt med bakbenen. Sätter händerna som på bilden under och "kliar" med händerna eller drar med en hovkrats. 
(Sweetheart står lite snett på bilden men det var den enda jag hade)


Hur som helst om du gjort rätt kommer hästen att skjuta rygg, ungefär som katter gör.


Man bör står lite vid sidan av hästens rumpa av säkerhetsskäl om hästen skulle få försig att eventuellt sparka. Vissa hästar tycker det är obehagligt och kanske inte accepterar det direkt utan efter några gånger. Om hästen inte reagerar, kan du ju prova med hovkrats eftersom känsligheten varierar. Använder du hovkrats ska du alltid utgå att vara väldigt försiktig när du trycket ned hovkratsen. Hoppas ni förstod någolunda ivarjefall!


En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

/Jennie


Skrajj häst.

Red ut en sväng på Isac idag, och han är så himla mörkrädd. När vi rider ut med andra så är han hur lugn som helst, och när vi rider ut själva på dagtid. Men såfort det blir mörkt ute så blir han skrajj för vartenda litet ljud och går på tvären och är superspänd. Inte alls speciellt kul eftersom att det är jäkligt mörkt ungefär halva året... Men men, det är väl också en vanesak kan jag tänka mig. Har ni också mörkrädda kusar?


"Stretching skolan" del 4

Här har ni övningen vi ska lära oss idag!
OBS! Stå inte bakom hästen, utan brevid den!
Här stretchar man knästräckarmuskeln.
Hur man gör: Ta upp hoven som du ska kratsa den. Håll en stödjande hand på hästens has och en runt hoven, sätt gärna ett knä under benet också så blir det inte så tungt! Med handen som du har på hasen kan du trycka lite lätt med samtidigt som du för bakbenet bakåt och uppåt så långt du kan och hästen tillåter. Om hästen börjar streta emot så kan du sänka benet lite gran. Benet ska vara hela tiden vara sträckt.


En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

/Jennie

Vad jag tycker är snyggast och bäst



När Miljon klipptes så klipptes han som på bilden bara att huvudet fick vara hårigt eftersom han tyckte det var lite jobbigt när man var förnära huvudet. Jag tycker egentligen att det är snyggare att klippa benen och då har jag läst mig fram ett tips. För att slippa den dära skarpa kanten på benen som inte är så fin så klipper man precis nedanför framknät och på bakbenen blir det hasen. Då döljs klippkanten av knäet och om du anväder benlindor så syns den inte alls!


/Jennie


Älskade häst.

Igår när jag trippade in i stallet och ropade "Hej bebis" till Isac så gnäggade han. Jag vet inte om det var åt mig eller om han gör det varje gång åt alla men det gick i alla fall rakt in i hjärtat. Min älskade fina häst. Vad skulle jag göra utan honom? Vad skulle jag göra utan dessa underbara varelser i mitt liv?



/ Lisa


Klippa eller inte, det är frågan..

Om du rider din häst svettig ganska ofta så kan det vara ganska smart att klippa den eftersom det annars tar sådan tid för pälsen att torka. Klippt päls torkar mycket snabbare. För en långhårig häst som arbetats svettig och står blöt i tex stallet är risken större att bli sjuk. Att ställa in en svettig häst i ett stall som inte har så bra ventilation är även ganska dåligt för stallmiljön eftersom det bildas så mycket fukt.

Nackdelen med att klippa en häst är att man måste hela tiden se till att sin häst inte fryser. Varma täcken såväl inne som ute är ett måste eftersom den förlorat sitt isoleringsskydd. Så innan du klipper kan det vara smart och fundera på om du faktiskt har råd att köpa täcken som ska ersätta den avklippta pälsen?
Men fördelarna är bland annat att hästen är lättare att hålla ren om den är klippt och hästen blir dessutom (oftast) piggare när man klippt dem, så det är bara å hålla i hatten å tuta å köra! ;)


Man bör inte klippa sin häst efter januari om man vill vara säker på att hästen inte får en dålig sommarpäls. Om man klipper för ofta kan hästen få dålig pälskvalité och till och med få problem att sätta päls.
Man ska inte klippa ston som ska betäckas på våran, eftersom brunst och fällning av vinterpäls hänger ihop.

Skydds- och känselhår på huvudet ska inte klippas. Tror till och med att det är förbjudet?!
Håret i öronen, runt mulen och på senor ska inte heller klippas. Ska du klippa benen så ska du kamma håret uppåt och och så klipper du för hand med en sax.

Kan vara bra att tänka på undertiden som man klipper att skären kan blir väldigt heta! Om maskinen inte är ordentligt skött (ska alltid hållas ren och smord) så kan skären bli så heta att du bränner din häst. Se till att byta skär då och då eftersom slöa skär kan göra att du nyper hästen i skinnet

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sweetheart blir bara svettig när jag tränat och då brukar hon hinna bli torr på skritturen hemmåt. (undantag under sadel och träns.) När jag hade Miljon så klippte jag honom i slutet av oktober i början av november eftersom jag inte ville att det skulle bli en chock för honom att gå från päls till naken under den kallaste perioden. Jag ville att han sucessivt skulle vänja sig vid att vara klippt. Men sen så fick jag klippa honom 1 gång till i december.


Har ni något tips som ni vill dela med er när man ska klippa hästen? :D




/Jennie



Dåligt med tid.

Hade ju tänkt rida idag, men icke sa nicke. Tiden rann iväg och jag och mamma fastnade alltförlänge på IKEA och diverse affärer. Så jag åkte bara ut och fixade stallet idag... igen... Men imorgon ska jag fasen rida! Vet inte riktigt hur mitt ridschema för denna vecka ser ut dock, vi får se.



/ Lisa


Veckans schema

Måndag: Vila                                      
Tisdag: Vila                                        
 Onsdag: Jogging på banan med bommar
Torsdag: Uteritt                                  
Fredag: Uteritt eller dressyr i ridhuset  
Lördag: Dressyrträning                       
Söndag: Uteritt                                   


/Jennie


Fixat och trixat.

Borrade och fixade lite i mitt skåp igår. Jag har två stycken skåp i stallet, ett där jag har täcken och saker som jag inte behöver "just nu", och sen har jag ett skåp i sadelkammaren där jag har saker som jag använder i princip dagligen. Men det har varit lite kaosartat i mitt sadelkammarskåp, så igår skruvade jag upp fyra stycken krokar. Nu fattas bara en till hylla och sen är det finito! Hur förvarar ni era saker i stallet?


Hade inga krokar utan bara några spikar som jag kunde hänga tränsen på, fick lägga det mesta på nedersta hyllan som inte syns i bild här.


Krokarna uppspikade och tränsen upphängda. Ber om ursäkt för den otroligt kassa bildkvalitén, skäms...

/ Lisa


Måndagkväll.

Ringde sadelmakaren idag och han sa att han hade fullt upp denna vecka men att jag skulle lämna in sadeln på måndag, då kommer den vara klar senast onsdag. Så det känns bra! Idag ska jag rida ut en sväng på Isac tror jag, bara han och jag. Trycka lite musik i öronen och sen köra gärnet. Jag tror att vi ska ut och galoppera loss litegrann :)




/ Lisa


"Stretching skolan" del 3

Klockan är 15.00, dags för dagens stretching skola igen! :D Idag ska vi förflytta oss till bakbenen.



Här stretchas bakbenets lår- och skinkmuskler dels en bit av ryggmusklerna.

Så här gör man: Jag brukar alltid lyfta upp hoven som om jag ska kratsa den och sedan tar jag ett stadigt tag om kotan och en hjälpande hand på hasspetsen och för benet frammåt. Sedan sätter jag båda händerna om kotan men om man vill kan man ju fortsätta ha en hand om hasspetsen! Hur som helst så ska benet sträckas framåt och uppåt. När man hållt på ett tag så kommer bakhuven att komma i höjd med framknät. Men som jag nämde i del 1 av "stretching skolan" så ska man låta saker och ting ta sin tid, det kan ta 1-3 månader innan man kan stretcha fullt ut.




En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


/Jennie

Måndag...

Vet faktiskt inte vad som händer idag, det blir nog uteritt kan jag tänka mig. Ska ringa till sadelmakaren och kolla när jag kan lämna in min sadel, det är ju ingen idé att lämna in den nu om han inte har tid förrän nästa vecka liksom. Men som sagt, det får nog bli uteritt, får se om Jennie & Sweetheart hänger på eller om hon ska vila. Min häst ska nog vila på onsdag i alla fall :)



/ Lisa


Herregud.

Herregud, såg nyss på svt att Hickstead dog inne på banan. Efter en klockren runda så ramlade han ihop och dog. Ursäkta men fyhelvete vad hemskt. Usch jag blir så ledsen... Stackars Eric Lamazes och alla andra som hade med hästen att göra....


Mot stallet.

Älskade underbara läsare, ni är bäst!
Ska ner och nattmata hästarna nu, kan fota lite så får ni se lite hungriga och nattsömninga kusar ;)


Dressyrträning, CHECK!

Idag tränade jag för Sussie, det behövdes. Jag har känd de senaste dagarna att jag inte får något stöd på ytter i högervarvet. Då börjar jag sitta och lirka, dra och hålla hårdare och greja men det är ju helt fel.. Idet här läget så måste jag nästan föra yttertygeln lite över manken samtidigt som jag försöker få henne att kliva undan med bakdelen (blir nästan lite skänkelvikning/öppna). Hon tycker det är jätte jobbigt att få in den där bogen, och inte bara hon utan jag tycker också att det är jobbigt och svårt. Men för att jag ska komma vidare så måste jag tragla vidare med den ytterbogen oavsett hur frustrerande det är.

När Sweetheart tyckte var jobbigt fattade hon ungefär 25 galoppfattningar. Vissa var rikigt fina, men problemet var att jag inte bad om galopp... Sen så måste jag verkligen på minna mig själv att vara nogrannare och även släppa efter så att jag inte går och bär runt på henne.  Och det märkte jag av på slutet hur fin hon faktiskt blir när man vågar släppa efter samtidigt som man är konsekvent med den dära yttertygeln.
Överlag är jag faktiskt riktigt nöjd även fast jag var ganska tjurig i början för att hon inte gjorde som jag ville.. :D
/ Jennie

Lämna in sadel.

I veckan måste jag lämna in min sadel. Sadelgjordsstropparna har blivit så slitna att de säkert komma gå av när som helst, och det vill jag inte ska hända. Så i veckan kommer det bli mycket jobb från marken och barbackaridning. Hoppas att det inte är alltför dyrt att byta ut några stroppar.
/ Lisa

Söndag.

Idag har jag kvällsfodring och insläpp vilket innebär att jag kommer vara i stallet ganska sent, så jag ska nog bara ut och skritta en sväng på Isac. Det kan vara bra för honom att bara få lulla på och sträcka ut kroppen lite. Han har varit så sjukt duktig på de två senaste träningarna så det förtjänar han verkligen. Vad ska ni och era kusar hitta på idag?



/ Lisa

"Stretching skolan" del 2

Hej kompisar, nu är det dags för stretching skola del 2! Idag tänkte jag fortsätta med stretching med hjälp av frambenet men med en annan "övning".



Här stetchar man bog- och mankmusklerna.

Men hur gör man då? Ta upp frambenet som om du ska kratsa hovarna. Sätt en hand om kotan och en stödjande hand på hästens knä och för sedan bak benet. Din placering bör vara som min på bilden eller om att du står vänd åt andra hållet, det gör man lite som man vill och vågar. Du ska nu föra benet bakåt så långt som möjligt utan att din häst tappar balansen. Här rekomenderar jag att man tar det försiktigt i början, du märker ju om din häst försöker dra tillbaka benet, så det gäller att vara lyhörd på sin häst. 




En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.


/ Jennie

 


???

Alltså va? Jag fattar ingenting ... HAHAH bilden måste vara tokredigerad ?! :o HAHAH

Kavaj

Enligt mig så ska en kavaj vara välsittande, det fulaste som finns är förstora kavajer! I övrigt tycker jag att färgen på kavajen ska matcha hjälmen. Alltså jag som har en marinblå hjälm bör ha en marinblå kavaj. Pikeurs kavaj Diana är lång och går in i midjan, skit snyggt!
Kavajer med fler än 2 fickor som på bilden under och randiga kavajer är riktigt fult! Vad tycker ni?


/Jennie

Kavalettibommar!

Idag var jag jätte duktig och drog fram både bommar och sockerbitar! Jag snodde Lisas hackamore idag också, tycker hon går riktigt bra med det samtidigt som jag tycker att det är bra träning för mig. Sweetheart snubblade lite över bommarna i början, vilket resulterade att jag fick hoppa av några gånger... Men sen fattade hon och var riktigt duktig. Ni vet när dom lyfter på benen och vilar på steget samtigt som ryggen höjs och hästen länger ner halsen. Det var verkligen jätte kul så det ska jag försöka göra ivarjefall varannan vecka, gärna en gång i veckan.
Brukar ni rida kavalettibommar? Om ja, hur ofta? :)



/Jennie

Träningsvideo.

Äntligen har jag fått till och upp videon från igår. Så varsågoda!


Helgsfodring.

I vårat stall så har vi delat upp helgsfodringarna på två personer. Eftersom att vi är sammanlagt 10 stycken som står inackorderade så delas man upp i fem grupper med två personer i varje grupp. Så ett par på passen en helg osv, så man har helgsfodringar ungefär var femte vecka. Denna helg är det jag och Jennie som har fodringarna, och det går riktigt bra! Igår hade jag insläppet och kvällsfodringen, och idag har jag haft morgonfodringen, utsläppet och lunchen, och imorgon har jag insläpp och kvällsfodring. Det är faktiskt inte alls någon fara eftersom att man är två stycken och det är så pass sällan. Hur gör ni i erat stall? Har ni fasta scheman även på helgerna eller rullar det omkring för er också?



/ Lisa


Nöjd matte!

Är så rent ut sagt jävla nöjd över min underbara häst. Han var så himla lugn och fin på träningen idag, han skötte sig verkligen exemplariskt. Elastisk som ett gummiband och väntade på mina hjälper utan att hetsa iväg i slängtav. Både tränaren och mamma tyckte att han såg ut som en helt annan häst, och jag kan utan tvekan säga att detta var den bästa träningen någonsin på Isac. Så himla duktig!


"Stretching skolan" del 1

Ja nu börjar alltså "stretching skolan", klockan 15.00 i några dagar framöver kommer ni få repistips om nya övningar!

Detta är optimalläget, benet ska alltså vara i 90 graders vinkel (detta kan vid stretching varje dag ta 1-3 månader innan man når dit..)





Här stetchas frambenets böjarmuskulatur och ryggmuskulatur.

Men hur gör man då?
Du börjar med att du tar upp frambenet som om du ska kratsa hoven. Sedan backar du och "tar med dig benet" så att du tillslut står framför hästen med ett någolunda rakt ben som på bilden. När du gör detta så kan det vara bra att vara försiktig. Om man ska stretcha en häst som aldrig blivit stretchad förut kan det vara bra att ha den i grimma och ett grimskaft så att den inte sitter fast om den skulle sprattla till. Jag brukar hålla i ca 8-10 sekunder i intervallet av 3 ggr. Detta har jag läst på en sida som utgick från en amerikansk undersökning men man gör ju som man vill utifrån vad man själv tror på. Något mer som är viktigt att tänka på när man stretchar är att man inte bara släpper ner benet när man är klar utan att man följer med hästen i rörelsen och ställer ner benet. Och att man aldrig står och gungar benet utan håller benet stilla.


En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

/Jennie


"Stretching skolan"

Tänkte dra en repris på "stretching skolan" eftersom det var så många som uppskattade den senast. Om ni vill att vi ska börja med en ny "skola" får ni jätte gärna komma med tips och idéer! :D

Den här bilden är sjuk :o Fattar inte att hästen går med på det.. ser inte ens skönt ut!


/Jennie


Gränsen mellan respekt och elakhet?

Att säga till hästen på skarpen och att vara taskig mot den, hur hårfin är gränsen där imellan?

Jag tycker att det är viktigt att min häst har respekt för mig, men även att vi är kompisar. Men vi är kompisar som har kommit fram till att vi måste ha regler och respektera varandra. Isac måste respektera att jag är hans ledare, men jag måste också acceptera att Isac vill vara ifred när han äter osv.

Jag har träffat så sjukt många ouppfostrade hästar, och jag blir rent ut sagt förbannad. Hästar behöver struktur och ordning, annars blir de förvirrade. Jag blir så arg när folk inte vågar säga till deras hästar när de naffsar osv. Jag skulle aldrig acceptera att min häst högg efter någon som gick förbi bara för att jag spände sadelgjorden just då. Usch och fy. Att rycka hästen i grimskaftet eller smälla till den på bogen är absolut inte ens i närheten av djurplågeri. För hästarna kan inte beté sig hur som helst, och det måste dom få veta också.

Det är klart att jag är rädd om min häst, jag lindar och grejar hela tiden för att han ska ha det så bra som möjligt. Men jag kan både ryta åt honom och klatcha till honom om han dummar sig. Och när jag fick hem Isac så var han långt ifrån väluppfostrad. Men nu har han lärt sig, och han kommer fortfarande fram till mig i hagen och gnäggar åt mig, så så mycket kan han väl inte hata mig? ;)

Vart tycker ni att gränsen går? När är man taskig mot hästen och när är det bara ren uppfostran?


Hjälp.

Jag är så himla sugen på en ny "outfit", men det står mellan tre färger just nu. Det är: vinrött, khakigrönt och orange. Vilket blir snyggast på en mörkbrun/svart häst? Alltså inte formen/märket utan färgen. :)









Fredagsträning, check.

Är hemma och nöjd efter kvällens träning. Är så himla stolt över min underbara häst som gör framsteg hela tiden. Har klippt ihop en liten film ifrån kvällens träning som laddar upp just nu, så snart får ni se. Bjuder på en urkass bild sålänge :)


Träning.

Rullar iväg mot stallet för att fixa kusen inför träning. Vi hörs ikväll! :)



/ Lisa


Fråga till er:

Vad är snyggast?

Lackad nosgrimma?



Nosgrimma med vit padding?


Statistiken stiger.

Äntligen är vi tillbaka på banan igen, och NI är tillbaka. Älskade bästa läsare, ni gör mig så himla glad! :D

efter, dressyrfocus


Fluffigt ska det vara.

Är sugen på en ny fårskinnspadd. Min har blivit så platt och ful, kanske för att den kostade 149 kronor på Hööks? Haha. Har dock inte råd med någon superdyr, så vi får se om jag hittar någon bra och relativt billig på Globen. Använder ni fårskinnspadd under sadeln? :)



/ Lisa


Tävling.

Håll tummarna för mig nu! ;)


Olika hästar.

Innan jag skaffade Isac så red jag en hel del på olika hästar, både på medryttarhästar, kompisars hästar och medryttarhästar. Men nu när jag har "egen" häst så har det blivit så att i princip all ledig tid går till honom och därför rider jag i det stora hela bara honom. Vilket är lite synd, eftersom att man lär sig så sjukt mycket av att rida olika hästar. Jag har faktiskt inte så jättemycket ridbilder när jag rider andra hästar heller tyvärr. Jag hade massor av bilder förut, men nu är det borta...? Hur är det med er? Rider ni ofta olika hästar eller har ni "fastnat" på samma häst?


jag och en ridskolehäst för ca 2 år sedan


jag och min första medryttarhäst för ca 4 år sedan.

/ Lisa


Grand prix-ryttarnas sits?

Läste en väldigt bra artikel på Hippson om ryttarens sits. De kommenterade även några stycken dressyrryttares sits! Länken hittar du längst ner på sidan :) Jag tycker att Lousie Nathhorst (bild 2) och Klaus Husenbeth (bild 4) har bäst sits på dess bilder. Jag gillar Jan Brinks sits i vanliga fall men tyckte den såg lite för "stolssitsig" ut på denna bild. Vilken sits gillade ni bäst respektive sämst? :D



http://www.hippson.se/artikelarkivet/ryttartraning/hur-sitter-grand-prix-ryttarna-egentligen.htm
/Jennie

Träning imorgon.

Imorgon är det dags för Kerstin-träning. Jag hoppas att jag mår bättre imorgon, har ju varit sjuk hela veckan... Värdelöst att vara sjuk på lovet, men så är det.  Taggar inför helgens träningar i alla fall, hur ofta tränar ni för tränare ? :)



/ Lisa


Arga Lisa.

Skulle som sagt klippa Tracy (en häst i stallet idag) men när jag skulle köra igång så rörde sig inte skären. Det visade sig att saken som ska snurra i mitten inte ville snurra. Less tjej. Ska lämna in den till pappa ikväll så han får titta på den och förhoppnignsvis laga den. Dagens teknik.... hatar't.


Torsdag.

Idag ska jag klippa en häst i stallet och sen ska jag å Jennie rida tillsammans. Jag har inte ridit sen i söndags, så jag har verkligen kli i fingrarna nu! Vi får se vart vi tar vägen någonstans, tänkte försöka få med mig kameran så att jag kan fota Tracy när jag klippt henne. Isacs päls börjar också växa ut igen, så det börjar bli dags att klippa honom snart igen....


Rika "hästbönder"? Hurdå?

Jag är ju (som säkert många andra) en trogen följare av Bonde söker fru. Men nånting jag verkligen inte fattar är vad tex. Pär-Ola och tjejen som är med försörjer sig på? Båda två håller på med hästar, men hur mycket pengar kan man egentligen tjäna på det? Hur har de fått råd med så fina gårdar, och hur har de råd att hålla igång? Vart kommer pengarna ifrån? Jag menar om vi tar Pär-Ola, om han säljer en häst för ca 200 000 så är ju det bara en liten del av de pengarna som gått åt för att träna upp, fodra och underhålla den hästen? Och hon Johanna, vad tjänar hon pengar på? Jag fattar ingenting... Kan någon förklara?


Sugen på nånting?

Jag har hört om en massa hästrar som har gillat underliga saker, kaffe, coca cola, choklad osv. Min förra sköthäst, Felicia (som fortfarande är världens bästa ponny) älskar algrhens bilar, banan och MER. Märkte det en gång på en tävling då jag blev less på min mer och testade om hon ville ha. Hon sörplade i sig allting och ville bara ha mer och mer, haha så himla söt! Vet ni någon häst som gillar nånting "udda"?



/ Lisa


Stackars täcke.

Idag när jag gick ut och klappade lite på Isac så såg jag att täcket hade blivit lite bitet på uppe på rumpan. Inget farligt alls, men jag blir ändå lite ledsen när mina täcken går sönder. Haha. Trots att det är en ganska stor risk när man sätter det på hästarna ute i hagen, och det är ju egentligen inte så svårt att lappa ihop. Men jag gillar inte att det bits sönder. Kan ju vara så att Isac kan ha rivit upp det själv när han stått och kliat sig, men så är det! Är så jäkla nöjd med mitt regntäcke annars, det är verkligen toppen! Relativt billigt, skitsnygg och lagom tunt å står emot regn hur bra som helst. Torkar fort också! Rekommenderar verkligen täcken från Amigo! :)


bilden är annonsbild för täcket

/ Lisa


Lerigt.

Var i stallet tidigt idag, fick hjälp av min fina kille att mocka och fixa hö. Eller ja, han fixade hö och jag mockade och fixade kraftfoder. Så himla duktig grabb! Klafsade ut i hagen och klappade lite på kusen också. Hagarna ser verkligen förjäkliga ut nu, jag hatar lera. Fast snart fryser det, då kommer man bryta fötterna istället... Hur ser era hagar ut just nu?



/ Lisa


Litet säkerhetstips.

Jag kan verkligen inte säga att jag är speciellt säker i stallet. Om jag hade tänkt efter och varit lite mer rädd om mig själv så skulle jag nog behöva skärpa mig en hel del. Däremot så har jag ganska mycket säkerhetstänk runt själva hästen så att inte han råkar ut för nånting, men mig är det däremot inte lika noga med, dumt nog. Tänkte dela med mig av ett litet småtips som är jättebra för säkerheten! 

Sätt fast balsnören i grimskaften/kedjorna där man binder upp hästen. Då kommer hästen snabbare och enklare loss ifall den skulle få panik.




/ Lisa


Förra vintern.

Sitter och bläddar lite i bilder och kommer fram till att jag har i princip inga bilder när jag rider på Isac utomhus. Speciellt inga rid-vinterbilder... Men jag tänkte lägga upp lite bilder från förra vintern, för snart är det ju dags för snö igen ;)


















Mamma fick sig ett pass.

Eftersom att jag fortfarande är dålig i halsen och trött i huvudet så fick mamma rida Isac idag. Först hjälptes vi åt i stallet och sedan skrittade hon ut en sväng i spåret. Då passade jag på att snacka lite skit med Jennie och putsa upp mitt dressyrträns som jag ska ha på träningarna i helgen. När de kom tillbaka från framskrittningen så traskade vi ner på banan. Mamma jobbade mest med att få loss Isac i sidorna och minska ner tempot, och det gjorde hon riktigt bra! Jag kom med lite tips och korrigeringar och det såg riktigt jäkla fint ut! Blev så himla sugen på att hoppa upp och rida litegrann men jag fick stoppa händerna i fickorna och nöja mig med att se på då jag kände att kroppen skulle ta massa stryk av det. Det är viktigare att jag blir frisk så att jag kan rida sen istället. Riktigt stolt över både mammas och Isacs prestation idag, så himla duktiga! Och jag är så sjukt glad över att ha en mamma som är duktig och intresserad inom hästarna och ridningen.

Imorgon ska Isac få vila. Och på torsdag får jag hoppas att Jennie vill rida med mig :)




bild på mamma och Isac från i somras, usch så tjock han var. :S

/ Lisa


Har man tråkigt så har man.

Vad heter hästen? Isac (Grötta Ari)
Tycker du att den ska heta något annat? Nä, han är en liten Isac.
Vad kallar du hästen? Issen, Isse, Snuff, Bebis, Tjocko, Bullen, kärt barn har många namn ;)
Vad kallar andra hästen? Isac
Hur gammal är den? 7 år
Vilket år/månad/dag föddes den? Oj.. skäms på mig.
Vilken färg har den? Brun
Har den några tecken? Vit kota höger bak, vit strimbläs och snopp.
Hur hög i mankhöjden? ca 155
Är det ett sto/valack/hingst? valack
Vad är det för ras? Nordsvensk travare



Har du tävlat den i hoppning?
Nej
Vilka klasser/hur högt?
Är den tävlad i dressyr? Nej
Vilka klasser? -Är den tävlad fälttävlan? Nej
Vilka klasser? -
Är den tävlad i trav? Vet ej
Är den tävlad i galopp? Nej
Är den tävlad i något annat? Nej
Har den tävlat in några pengar?  Nej
Hur mycket? -

Har hästen championatspoäng? Nej
Hur högt har du hoppat med den? 80 cm
Är hästen bra på dressyr? Vi jobbar på det.
Hur är den i skritten? Beror på, kan vara hetsig men oftast lugn och stabil.
Hur är den i traven? Stadig och håller takten.
Hur är den i galoppen? Blir bättre för varje dag. Problem med högergaloppen.
Kan den skänkelvikningar? Ja
Kan den öppna/sluta? Ja
Kan den galoppombyten? Nja.



Är hästen pigg? Jajamen
Är hästen trög? Nej verkligen inte.
Är hästen stark? Kan bli när han är trött eller bara ovillig.
Är hästen het? Beror på, men ja.
Bockar den? Om han blir jätteglad :D
Har du bockat med den? Ja
Stegrar den? Nej, har bara varit några småstuds, men aldrig någon riktig stegran :)
Har du stegrat med den?
Sparkar den bakut? Händer det också.
Har du sparkat bakut med den? Haha ja.
Skenar den ofta med dig/andra? Inte ofta men det har hänt.
Har du skenat på den? Jajamen.
Är den tittig? Beror på vilket humör han är på.
Har du badat tillsammans med den? Nej.
Har ni hoppat tillsammans? Ja
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Ja

Hoppar hästen bra? Haha nja.
Gillar den att hoppa? Ja, han älskar't :)
Har den bra hoppteknik? Haha nej verkligen inte, helikopterhopp.
Hur högt brukar du hoppa med den? Olika beroende på övning.
Hur ofta hoppar du den? Inte alls ofta.
Hur är den när den rids ut? Själv är han spänd och tittig, men sällskap är han kanon.
Tycker den att det är kul? Japp, han älskar det :)
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? Liiite piggare ute, men ingen större skillnad :)
Står hästen i box? Ja
Går hästen på lösdrift? Har gjort.
Hur mycket och vad äter hästen? 8 kg hö om dagen just nu, 10 dl pellets.
Går den i hagen varje dag? Ja
I en stor eller liten hage? Tyvärr ganska liten just nu över vintern, men den funkar absolut!
Hur länge går den ute per dag? ca 10-12 timmar
Gillar den att vara ute i hagen? Japp



Hur ofta rids hästen? 5-6 dagar per vecka
Är det en svår eller lätt riden häst? Beror på vad man är van vid.
Vem äger hästen? Johanna Kindbom
Är hästen snäll i stallet? Japp
Kan hästen stå lös i stallet? Ja, ibland haha ;)
Måste hästen vara uppbunden? Oftast
Är hästen lättlastad? Ja, det tar bara ett par minuter :)
Är den snäll att klippa? Jättesnäll tills man kommer till benen.
Vad har den för sadel/sadlar? En dressrsadel.
Vad har den för benskyd/benlindor just nu? Olika hela tiden typ.
Vad har den för bett just nu? Tredelat, tvådelat och ett hackamore.
Vad har den för täcken just nu? Ett grönt innetäcke och ett grått amigoregntäcke.

Nämn en sak som är - med hästen: När han har dåliga dagar har han verkligen dåliga dagar.
Nämn en sak som är + med hästen: Han är min bästa vän.
Har ni många minnen tillsammans?  Jadå det har vi.
Nämn det bästa: Oj... Jag vet faktiskt inte.
Har du någon gång sagt "jag älskar dig" till hästen: Hahaha ja :)


Spoken like a warrior.


Diss i repris.

Jag har dissat det förr och jag dissar det igen, vojlockar. Det är verkligen inte snyggt någonstans och jag förstår inte varför man vill ha det? Det är mycket svårare att få tag på än schabrak dessutom och inte så mycket billigare än vanliga schabrak. Nej usch,det är inte snyggt i hoppning, inte snyggt i dressyr, inte snyggt på ridskolan, ingenstans. Schabrak är som sagt så mycket bättre å finare, eller vad tycker du?



/ Lisa


Glömsk.

Igår när jag kom ner på banan och skulle börja longera så märkte jag att jag hade glömt att sätta på Isac några skydd på benen. Blev lite nojjig men orkade verkligen inte gå upp igen. Med tanke på att han alltid gick utan skydd innan jag fick honom, och hästar inte får ha skydd på sig under tävlingar så tror jag egentligen inte att det är så farligt om man råkar glömma benskydd/lindor ibland. Men som sagt så är jag ganska nojjig och rider/longerar/tömkör aldrig utan någon sort skydd på benen, förutom igår då...

Spolade dock varje ben med kallt vatten i två minuter efter kvällens pass, inbillar mig att det skulle väga upp lite i alla fall... klantLisa ;)



/ Lisa


Onsdag.

Idag får Isac som sagt vila. Det kan han behöva då han inte har vilat sen i fredags. Han brukar kunna bli lite slö i huvudet, även om det inte är något som helst fel på turbon så blir han lite trött i skallen och fattar inte riktigt vad som händer. Därför ska han få en vilodag, och dessutom känner jag på mig att jag kan behöva vila en dag till :) Vad ska ni göra med era kusar idag?


RSS 2.0