Mugg

Nu när de flesta hagarna förvandlas till lervälling så får många hästägare bekymmer med den muggen som vägrar försvinna.

Mugg

 

Mugg är ett namn på alla sjukdomar som irriterar och inflammerar huden i hästens karled. Utseendet kan variera mellan svullnad, vätskande utslag, sår, skorpor, torrsprickor m.m. Hur allvarlig muggen kan bli beror på orsaken. Men även ”vanlig” mugg kan gå så långt att den orsakar lymfangit. Som hästägare kan du förhindra mugg genom att undvika leriga hagar, smutsig bädd, skav från till exempel benskydd och försöka hålla benen rena och torra så gott det går.


(Lymfangit är en inflammation i hästens lymfsystem som ger feber och orsakar svullnad av benet. Det är smärtsamt, hästen blir halt och situationen kan i värsta fall utvecklas till en kronisk inflammation med förtjockad hud som lättare drabbas igen.)

 

BEHANDLING
Vid lindrig och måttlig mugg:
Spola benen rena. Tvätta med mild tvållösning, till exempel lactacyd. Skölj noga och torka torrt. Undvik blöta, leriga hagar tills muggen är läkt.
Om detta inte hjälper:
1) Spola rent. Schamponera med klorhexidinbaserat schampo (finns på apoteket eller i välsorterade hästsportbutiker). Låt sitta i 15-20 min. Spola noggrant av schampot och torka torrt, gärna med handduk.
2) Om det finns sårskorpor ska dessa INTE rivas av eftersom det orsakar småsår som i sin tur kan bli infekterade och förvärra muggen. Men det är dock viktigt att få bort dom eftersom infektionen ofta sitter under skorporna. Men istället för att riva av skorporna, som kan göra att det börjar blöda, ska man "mjuka upp" dom istället.
Gör såhär:
1) Använd 2%-ig salicylsyrevaselin (finns på Apoteket) 
2) Smörj in och låt sitta i minst 4 timmar. Detta löser upp skorporna och gör att dom lätt faller av när man sedan tvättar bort vaselinet.
3) Efter att karleden är riktigt ren kan det ibland vara aktuellt att lokalbehandla med salva. Om muggen är torr kan man låta den vara. Om huden riskerar att spricka upp så smörj in karleden med mjukgörande salva.


Om muggen är kraftig och hästen får lymfangit ska veterinär genast kontaktas. Likaså om muggen inte blir bättre av behandlingen ovan. Det kan då behövas en tuffare behandling med receptbelagda preparat och prover kan även behöva tas så att man kan anpassa behandling för rätt sorts mugg.

/ Jennie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0