Klippa eller inte, det är frågan..

Om du rider din häst svettig ganska ofta så kan det vara ganska smart att klippa den eftersom det annars tar sådan tid för pälsen att torka. Klippt päls torkar mycket snabbare. För en långhårig häst som arbetats svettig och står blöt i tex stallet är risken större att bli sjuk. Att ställa in en svettig häst i ett stall som inte har så bra ventilation är även ganska dåligt för stallmiljön eftersom det bildas så mycket fukt.

Nackdelen med att klippa en häst är att man måste hela tiden se till att sin häst inte fryser. Varma täcken såväl inne som ute är ett måste eftersom den förlorat sitt isoleringsskydd. Så innan du klipper kan det vara smart och fundera på om du faktiskt har råd att köpa täcken som ska ersätta den avklippta pälsen?
Men fördelarna är bland annat att hästen är lättare att hålla ren om den är klippt och hästen blir dessutom (oftast) piggare när man klippt dem, så det är bara å hålla i hatten å tuta å köra! ;)


Man bör inte klippa sin häst efter januari om man vill vara säker på att hästen inte får en dålig sommarpäls. Om man klipper för ofta kan hästen få dålig pälskvalité och till och med få problem att sätta päls.
Man ska inte klippa ston som ska betäckas på våran, eftersom brunst och fällning av vinterpäls hänger ihop.

Skydds- och känselhår på huvudet ska inte klippas. Tror till och med att det är förbjudet?!
Håret i öronen, runt mulen och på senor ska inte heller klippas. Ska du klippa benen så ska du kamma håret uppåt och och så klipper du för hand med en sax.

Kan vara bra att tänka på undertiden som man klipper att skären kan blir väldigt heta! Om maskinen inte är ordentligt skött (ska alltid hållas ren och smord) så kan skären bli så heta att du bränner din häst. Se till att byta skär då och då eftersom slöa skär kan göra att du nyper hästen i skinnet

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sweetheart blir bara svettig när jag tränat och då brukar hon hinna bli torr på skritturen hemmåt. (undantag under sadel och träns.) När jag hade Miljon så klippte jag honom i slutet av oktober i början av november eftersom jag inte ville att det skulle bli en chock för honom att gå från päls till naken under den kallaste perioden. Jag ville att han sucessivt skulle vänja sig vid att vara klippt. Men sen så fick jag klippa honom 1 gång till i december.


Har ni något tips som ni vill dela med er när man ska klippa hästen? :D




/Jennie



Kommentarer
Postat av: Sofia

Något som faktiskt är väldigt bra med fullblod(vet inte riktigt hur det är med andra raser men det är ju en massa snack om klippning hit och dit så antar att de flesta hästar sätter mkt päls) är att om de tränas regelbundet under vintern får de inte någon tjock vinterpäls utan anpassar sig efter hur hårda ridpassen är så man behöver inte klippa hästarna. Dock är det minst lika viktigt att hålla de varma eftersom de inte får särskilt tjock päls ;)

2011-11-07 @ 22:16:09
URL: http://namnetduminns.blogg.se/
Postat av: jenny

Ett tips är att ha någon med dig, Min ponny blir rädd när man klipper henne vid huvudet. Så JAG brukar alltid få stå där framme och lunga henne medans den andra klipper sista biten.. (När jag står där framme blir hon stencool..)

2011-11-08 @ 09:05:49
URL: http://dressyryttarn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0